Dukkah, kumin i włoszczyzna : wegetariańska kuchnia bliskowschodnia
"Wegetariańska kuchnia bliskowschodnia "
Autor: Khanafer, Samar.
Prawdziwa skarbnica inspiracji dla miłośników kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz aromatów Bliskiego Wschodu. Samar Khanafer, finalistka trzeciej edycji MasterChefa i autorka dwóch bestsellerowych książek kulinarnych, powraca z wyjątkową pozycją, która przeniesie was do pachnącego kardamonem i wodą z kwiatów pomarańczy Libanu. Książka zawiera ponad 130 wegetariańskich i wegańskich przepisów zarówno na
tradycyjne bliskowschodnie dania, takie jak kremowy humus czy chrupiący falafel, jak i na nowoczesne interpretacje arabskich klasyków, jak kafta z soczewicy czy roślinna wersja kibbeh nayeh. Autorka łączy sezonowe składniki, które znajdziecie w lokalnym warzywniaku i na bazarku, z bliskowschodnimi przyprawami, dzięki czemu łatwo wyczarujecie w swojej kuchni orientalne manouche, mkhabasę, batata harra, foul, harirę, makloubeh. Dukkah, kumin i włoszczyzna to kulinarny przewodnik po Bliskim Wschodzie, który sprawi, że na chwilę poczujecie się jak w tętniącym życiem Bejrucie i spróbujecie jednej z najlepszych kuchni na świecie. Opis wydawcy.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Samar Khanafer. | ||||||||||
Hasła: | Kuchnia arabska Wegetarianizm Bliski Wschód Książka kucharska Przepisy kulinarne Publikacja bogato ilustrowana | ||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2023. | ||||||||||
Opis fizyczny: | 349, [3] strony : fotografie ; 29 cm. Uwagi: | Indeks. | Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. | Dziedzina: | Kulinaria | Powiązane zestawienia: | Kuchnie świata | Wegetarianizm Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr XXI
ul. Bukietowa 4A
tel. 22 898 30 33
Sygnatura: 20451
Numer inw.: 20451
Dostępność: tylko na miejscu