Ryby w zdrowej diecie : jak wykorzystać właściwości odżywcze ryb, by poprawić stan zdrowia : najnowsze badania naukowe
Autor: Jurek, Joanna
Jak dowodzą najnowsze badania naukowe, włączenie jednej porcji ryb tygodniowo do diety zmniejsza ryzyko śmiertelności, bez względu na jej przyczynę, o 3%. Co więcej, zwiększenie liczby porcji do 2-4 tygodniowo może dodatkowo obniżyć to ryzyko nawet do 12%. O wartości odżywczej ryb i owoców morza nikogo nie trzeba przekonywać. Niestety, zwykle nasza wiedza na tym się kończy. Nie wiemy, jakie ryby jeść
z korzyścią dla zdrowia. Nie potrafimy wybrać między tłustymi a chudymi rybami. Właściwe przygotowanie ryb również nastręcza nam trudności.W efekcie nie jesteśmy w stanie w pełni wykorzystać ich prozdrowotnego potencjału. W książce tej znajdziesz informacje na temat korzyści płynących z włączenia ryb do jadłospisu. Bazują one na wynikach najnowszych badań naukowych, często autorstwa uznanych autorytetów medycznych. Autorka szczegółowo opisuje rolę ryb w codziennym menu i wyjaśnia, jak poszczególne techniki obróbki wpływają na ich wartości odżywcze. Oprócz wielu praktycznych wskazówek w książce znajdują się też przepisy na ryby.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | dr Joanna Michalina Jurek. | ||||||||||
Hasła: | Ryby Wartość odżywcza Wpływ na zdrowie Zdrowe odżywianie Poradnik Przepisy kulinarne | ||||||||||
Adres wydawniczy: | Białystok : Vital, 2023. | ||||||||||
Wydanie: | Wydanie I. | ||||||||||
Opis fizyczny: | 177, [7] stron : fotografie, portret ; 21 cm. Uwagi: | Bibliografia, netografia na stronach 161-173. | Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. | Dziedzina: | Medycyna i zdrowie | Powstanie dzieła: | 2022 r. | Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)