Dieta low-FODMAP
Autor: Stróżyk, Agata.
Opis od wydawcyDieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu
osmotycznego w jelicie cienkim oraz intensywności fermentacji przez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W konsekwencji te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego.Książka "Dieta low-FODMAP" to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym i naukowym Autorki. [...] https://bonito.pl/produkt/dieta-low-fodmap
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Agata Stróżyk ; [recenzenci: dr hab. n. med. Andrea Horvath, dr n. med. Daniel Śliż]. | ||||||||||||||||
Hasła: | Dieta FODMAP Zespół jelita drażliwego (IBS) Żywienie chorych Opracowanie | ||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : PZWL, 2023. | ||||||||||||||||
Wydanie: | Wydanie I - 1 dodruk. | ||||||||||||||||
Opis fizyczny: | XVI, 263 strony : ilustracje ; 24 cm. Uwagi: | Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje dydaktyczne. Publikacje fachowe. | Dziedzina: | Medycyna i zdrowie | Powstanie dzieła: | 2023 r. | Twórcy: | Horwath-Stolarczyk, Andrea. Recenzja | Śliż, Daniel. Recenzja Odbiorcy: | Szkoły wyższe. Chorzy. Dietetycy i żywieniowcy. | Powiązane zestawienia: | Żywienie chorych | Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 61.839
Numer inw.: 61839
Dostępność: tylko na miejscu