Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3
Autor: Gawęcki, Jan
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego.Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i
rozszerzony, jest przedstawienie zagadnieńdotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w:identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowegożywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym;określaniu przyczyn tych problemów;wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie.Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdypoprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywieniaw ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety),kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | redaktorzy naukowi Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski. | ||||||||||||||||||
Hasła: | Zdrowie publiczne Fizjologia żywienia Bezpieczeństwo żywności Polityka żywieniowa Bezpieczeństwo żywności Odżywianie Zdrowie publiczne Żywienie chorych Żywność Podręczniki [Typ publikacji] Podręcznik | ||||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : PWN, 2023. | ||||||||||||||||||
Wydanie: | Wydanie II. | ||||||||||||||||||
Opis fizyczny: | XV, [1], 553 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm. Uwagi: | Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje dydaktyczne. Publikacje naukowe. | Dziedzina: | Medycyna i zdrowie | Powstanie dzieła: | 2009 r. | Twórcy: | Gawęcki, Jan. (1944- ) Redakcja | Roszkowski, Wojciech. (1939- ) Redakcja Przeznaczenie: | Dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy. | Dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy. Odbiorcy: | Lekarze. Szkoły wyższe. | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp nr 95
ul. Gruszczyńskiego 12
tel. 22 843 98 31
Sygnatura: Rewersy: 61
Numer inw.: 68053
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni