Dzieci gotują : zima : 27 przepisów
Autor: Wieczorek, Marzena
Kiedy za oknem temperatury spadają poniżej zera mamy ochotę na sycące ciepłe posiłki - gęste zupy i sosy, dania na bazie kaszy, makaronu i ziemniaków. Częściej korzystamy z rozgrzewających korzennych przypraw: imbiru, kardamonu, cynamonu i anyżu, które świetnie komponują się, np. z zimowymi herbatami. A gdy ich smak wzbogacą miód, sok malinowy i cytrusy, to po prostu palce lizać! Właśnie zimą
kupujemy aromatyczne i świeże (!) cytrusy. Chętniej też sięgamy po kiszonki, pieczone lub gotowane warzywa korzeniowe i bulwy.Tradycyjne bezmięsne potrawy wigilijne oraz wiele wariantów dań z ryb powodują, że Boże Narodzenie inaczej pachnie i smakuje. Dzieje się tak też za sprawą pieczonych mięs, wyrafinowanych sałatek i wypieków.W tej książce odkrywamy tylko niektóre walory kulinarne zimy. A jednocześnie zachęcamy do eksperymentowania. Dlatego oprócz szczegółowych przepisów są też propozycje jak zmienić proponowaną potrawę.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | w opracowaniu Marzeny Wieczorek ; ilustrowała Katarzyna Śliwińska. | ||||||||||||||||
Hasła: | Kuchnia sezonowa Zima Książka kucharska Publikacja bogato ilustrowana Publikacje dla dzieci | ||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Demart, copyright 2022/2023. | ||||||||||||||||
Opis fizyczny: | 80, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 30 cm. Uwagi: | Na okładce: Kulinarne uroki zimy. | Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. | Dziedzina: | Kulinaria | Powstanie dzieła: | 2022-2023 r. | Twórcy: | Śliwińska, Katarzyna. Ilustracje | Odbiorcy: | Dzieci. 6-8 lat. 9-13 lat. | Powiązane zestawienia: | Kucharstwo | Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
BD nr XXXIII
Aleje Niepodległości 19
tel. 22 847 63 43