Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20221129123519053342 / Katalog / Szczegóły pozycji

Dietetyka w psychiatrii i neurologii / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska ; [recenzenci - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Dietetyka w psychiatrii i neurologii / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska ; [recenzenci: prof. dr hab. n. med. Agata Szulc, prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska].
Okładka pozycji Dietetyka w psychiatrii i neurologii

Dietetyka w psychiatrii i neurologii




Dietetyka w psychiatrii i neurologii - opis wydawcyDietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów oraz ich rodzin. Zawiera zarówno uwagi teoretyczne, jak i praktyczne dotyczące odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub neurologiczne.

Uczy zasad prawidłowego żywienia, konstruowania poszczególnych posiłków oraz wypracowywania nawyku planowania i przygotowywania jadłospisów składających się z trzech głównych posiłków oraz dwóch małych (ale zaplanowanych) przekąsek, z podaniem konkretnych przykładów dziennych racji pokarmowych w danej jednostce chorobowej, wyszczególnieniem produktów zalecanych do spożycia oraz tych, których należałoby unikać.Przy każdej jednostce chorobowej zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy żywieniowe stwierdzane w badaniach naukowych. Jednolita edukacja całych zespołów terapeutycznych - lekarza, psychologa, dietetyka i innych specjalistów, powinna pozwolić na dobrą współpracę w zakresie poradnictwa żywieniowego z pacjentem i jego rodziną. Natomiast pacjent i jego otoczenie mają możliwość praktycznego wykorzystania tej wiedzy, zapoznając się z pojęciem kaloryczności i składu produktów oraz potraw.Mamy nadzieję, że niniejszy podręcznik przyczyni się do pogłębienia wiedzy na temat celowości doboru produktów i potraw w często długotrwałym procesie terapeutycznym.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska ; [recenzenci: prof. dr hab. n. med. Agata Szulc, prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska].
Hasła:Choroby układu nerwowego
Dietetyka
Leczenie dietą
Zaburzenia psychiczne
Jadłospis
Opracowanie
Adres wydawniczy:Warszawa : PZWL : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., 2022.
Wydanie:Wydanie I.
Opis fizyczny:XV, [1], 294 strony : ilustracje ; 24 cm.
Uwagi:Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Forma gatunek:Książki. Publikacje dydaktyczne. Publikacje fachowe.
Dziedzina:Medycyna i zdrowie
Powstanie dzieła:2022 r.
Twórcy:Ostrowska, Lucyna. Autor

Stachowska, Ewa. (1966- ). Recenzja

Szulc, Agata. Recenzja
Redakcja

Odbiorcy:Szkoły wyższe. Psychiatrzy.
Powiązane zestawienia:Leczenie dietą
Choroby psychiczne
Dieta, odżywianie
Przepisy kulinarne
Choroby układu nerwowego
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88

Sygnatura: 61.043
Numer inw.: 61043
Dostępność: tylko na miejscu

schowek



Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy