Dietetyka w psychiatrii i neurologii
Dietetyka w psychiatrii i neurologii - opis wydawcyDietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów oraz ich rodzin. Zawiera zarówno uwagi teoretyczne, jak i praktyczne dotyczące odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub neurologiczne.
Uczy zasad prawidłowego żywienia, konstruowania poszczególnych posiłków oraz wypracowywania nawyku planowania i przygotowywania jadłospisów składających się z trzech głównych posiłków oraz dwóch małych (ale zaplanowanych) przekąsek, z podaniem konkretnych przykładów dziennych racji pokarmowych w danej jednostce chorobowej, wyszczególnieniem produktów zalecanych do spożycia oraz tych, których należałoby unikać.Przy każdej jednostce chorobowej zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy żywieniowe stwierdzane w badaniach naukowych. Jednolita edukacja całych zespołów terapeutycznych - lekarza, psychologa, dietetyka i innych specjalistów, powinna pozwolić na dobrą współpracę w zakresie poradnictwa żywieniowego z pacjentem i jego rodziną. Natomiast pacjent i jego otoczenie mają możliwość praktycznego wykorzystania tej wiedzy, zapoznając się z pojęciem kaloryczności i składu produktów oraz potraw.Mamy nadzieję, że niniejszy podręcznik przyczyni się do pogłębienia wiedzy na temat celowości doboru produktów i potraw w często długotrwałym procesie terapeutycznym.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska ; [recenzenci: prof. dr hab. n. med. Agata Szulc, prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska]. | ||||||||||||||||
Hasła: | Choroby układu nerwowego Dietetyka Leczenie dietą Zaburzenia psychiczne Jadłospis Opracowanie | ||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : PZWL : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., 2022. | ||||||||||||||||
Wydanie: | Wydanie I. | ||||||||||||||||
Opis fizyczny: | XV, [1], 294 strony : ilustracje ; 24 cm. Uwagi: | Bibliografie przy rozdziałach. Indeks. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje dydaktyczne. Publikacje fachowe. | Dziedzina: | Medycyna i zdrowie | Powstanie dzieła: | 2022 r. | Twórcy: | Ostrowska, Lucyna. Autor | Stachowska, Ewa. (1966- ). Recenzja Szulc, Agata. Recenzja Redakcja Odbiorcy: | Szkoły wyższe. Psychiatrzy. | Powiązane zestawienia: | Leczenie dietą | Choroby psychiczne Dieta, odżywianie Przepisy kulinarne Choroby układu nerwowego Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 61.043
Numer inw.: 61043
Dostępność: tylko na miejscu