Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: "od pola rolnika do stołu użytkownika". W
żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej. [Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk]
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | pod redakcją Emilii Kolarzyk. | ||||||||||
Hasła: | Bezpieczeństwo żywnościowe Substancje dodatkowe do żywności Żywność - higiena Żywność - jakość Podręczniki akademickie | ||||||||||
Adres wydawniczy: | Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, copyright 2016. | ||||||||||
Opis fizyczny: | 766, [1] strona : ilustracje ; 24 cm. Uwagi: | Bibliografia przy rozdziałach. Indeks. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje naukowe. | Dziedzina: | Medycyna i zdrowie | Twórcy: | Kolarzyk, Emilia. Redakcja | Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)