Tradycje kulinarne Szwecji
Autor: Tomaszewska-Bolałek, Magdalena.
Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów - to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. Skandynawska kultura kulinarna to również opowieść o tym, co jedli wikingowie, ukryta między wersami sag o bogach i bohaterach, wyprawa Karola Linneusza do Laponii czy anegdota o słodkich wypiekach, które zabiły szwedzkiego króla. To również historia produktów i
ludzi, którzy mieli wkład w powstawanie współczesnej kuchni.Tradycje kulinarne Szwecji to kolejna książka poświęcona nordyckiej kulturze kulinarnej autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek - kulturoznawcy, dziennikarki i zdobywczyni wielu światowych nagród. Opis wydawcy.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Magdalena Tomaszewska-Bolałek. | ||||||||||||||
Hasła: | Kuchnia szwedzka Zwyczaje żywieniowe Szwecja Przepisy kulinarne | ||||||||||||||
Adres wydawniczy: | [Warszawa] : Hanami Radosław Bolałek, [2021]. | ||||||||||||||
Opis fizyczny: | 236, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm. Uwagi: | Rok wydania ustalony wg strony internetowej wydawcy, a miejsce wydania na podstawie jego siedziby. | Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. | Dziedzina: | Kulinaria | Powstanie dzieła: | 2021 r. | Powiązane zestawienia: | Szwecja | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 35
ul. Narbutta 47
tel. 22 849 63 56
Sygnatura: 641
Numer inw.: 64247
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni