Makarony świata
Autor: Pawlikowska, Beata
Kulinarna wyprawa dookoła świata z makaronem w roli głÃ³wnej. Od Makaronu Długowieczności podawanego w Chinach podczas urodzin i obchodów Nowego Roku, przez indonezyjską kokosową zupę z makaronem laksa i cejloński deser z makaronem i lodami, aż po słynne tajskie (smażony makaron ryżowy) i tybetańską zupę pad thai z ręcznie robionymi kluskami thukpa. Makaron towarzyszy ludziom od ponad 4000 lat. Istnieją
dziesiątki odmian makaronu w zależności od mąki, z której został zrobiony, kształtu, długości i metody wykonania. Dla kinomanów jest słynny włoski western spaghetti, a dla pastafarian - Latający Potwór Spaghetti, bóstwo makaronowej religii. W książce oprócz opowieści ze świata znajduje się też ponad 70 łatwych do przyrządzenia autorskich przepisów na potrawy z makaronu.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Beata Pawlikowska. | ||||||||||||
Hasła: | Makaron Kultura stołu Książka kucharska Publikacja bogato ilustrowana | ||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Edipresse Książki - Edipresse Kolekcje, copyright 2019. | ||||||||||||
Opis fizyczny: | 287, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 24 cm. Uwagi: | Indeksy. | Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. | Dziedzina: | Kulinaria | Podróże i turystyka Powstanie dzieła: | 2019 r. | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Notka biograficzna:
Pawlikowska, Beata
Urodzona: 11 czerwca 1965
Pisarka, podróżniczka, dziennikarka, tłumaczka, fotograf. Autorka wielu książek i audycji "Świat według blondynki" w Radiu ZET. Samotnie podróżuje i odkrywa świat; także organizuje egzotyczne wyprawy dla innych.
Źródło: lubimyczytać.pl