Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20220701151546001402 / Katalog / Szczegóły pozycji

Historia makaronu w dziesięciu daniach - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Historia makaronu w dziesięciu daniach : od tortellini do carbonary / Luca Cesari ; tłumaczenie Mateusz Kłodecki.
Okładka pozycji Historia makaronu w dziesięciu daniach : od tortellini do carbonary

Historia makaronu w dziesięciu daniach : od tortellini do carbonary

Tytuł oryginału: "Storia della pasta in dieci piatti : dai tortellini alla carbonara,".

Autor: Cesari, Luca




"Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka". Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym rag?. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o "tradycyjnych" włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni "jedynymi słusznymi" przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że

receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk. Palce lizać! Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina. "Czytałem z wypiekami na twarzy, a nieczęsto mi się to zdarza! W tej książce jest wszystko to, za co kocham Włochów - ogromna kulinarna erudycja, silne emocje, uzasadnione złośliwości oraz ogromna miłość do kuchni. Świetna, lekka jak piórko i mądra książka o tym, że najciekawsze historie zawsze rozgrywają się w kuchni". Bartek Kieżun - dziennikarz, kucharz i fotograf. Autor serii przewodników kulinarnych po świecie śródziemnomorskim. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Luca Cesari ; tłumaczenie Mateusz Kłodecki.
Hasła:Kuchnia włoska
Kultura stołu
Makaron
Włochy
Opracowanie
Przepisy kulinarne
Adres wydawniczy:Kraków : Znak Koncept - Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2022.
Wydanie:Wydanie I.
Opis fizyczny:333, [2] strony ; 21 cm.
Forma gatunek:Książki. Publikacje popularnonaukowe.
Dziedzina:Historia
Etnologia i antroplogia kulturowa
Kulinaria
Powstanie dzieła:2021 r.
Twórcy:Kłodecki, Mateusz. Tłumaczenie

Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22

Sygnatura: 64
Numer inw.: 85572
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

Wyp. Nr 35
ul. Narbutta 47
tel. 22 849 63 56

Sygnatura: 641
Numer inw.: 64492
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów



Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy