Historia makaronu w dziesięciu daniach : od tortellini do carbonary
Tytuł oryginału: "Storia della pasta in dieci piatti : dai tortellini alla carbonara,".
Autor: Cesari, Luca
"Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka". Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym rag?. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o "tradycyjnych" włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni "jedynymi słusznymi" przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że
receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk. Palce lizać! Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina. "Czytałem z wypiekami na twarzy, a nieczęsto mi się to zdarza! W tej książce jest wszystko to, za co kocham Włochów - ogromna kulinarna erudycja, silne emocje, uzasadnione złośliwości oraz ogromna miłość do kuchni. Świetna, lekka jak piórko i mądra książka o tym, że najciekawsze historie zawsze rozgrywają się w kuchni". Bartek Kieżun - dziennikarz, kucharz i fotograf. Autor serii przewodników kulinarnych po świecie śródziemnomorskim. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Luca Cesari ; tłumaczenie Mateusz Kłodecki. | ||||||||||
Hasła: | Kuchnia włoska Kultura stołu Makaron Włochy Opracowanie Przepisy kulinarne | ||||||||||
Adres wydawniczy: | Kraków : Znak Koncept - Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2022. | ||||||||||
Wydanie: | Wydanie I. | ||||||||||
Opis fizyczny: | 333, [2] strony ; 21 cm. Forma gatunek: | Książki. Publikacje popularnonaukowe. | Dziedzina: | Historia | Etnologia i antroplogia kulturowa Kulinaria Powstanie dzieła: | 2021 r. | Twórcy: | Kłodecki, Mateusz. Tłumaczenie | Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)