Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20220326111128081449 / Katalog / Szczegóły pozycji

Jedzenie i inne rzeczy - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Jedzenie i inne rzeczy : antropologia zmiany w systemach żywnościowych / Ewa Kopczyńska ; [recenzent dr hab. Łukasz Afeltowicz, prof. AGH].
Okładka pozycji Jedzenie i inne rzeczy : antropologia zmiany w systemach żywnościowych

Jedzenie i inne rzeczy : antropologia zmiany w systemach żywnościowych

"Antropologia zmiany w systemach żywnościowych "

Autor: Kopczyńska, Ewa




Jedzenie i inne rzeczy. Antropologia zmiany w systemach żywnościowych - opis wydawcyJedzenie i inne rzeczy to poszerzenie socjologicznej perspektywy patrzenia na jedzenie oraz systemy żywnościowe.Ewa Kopczyńska ujawnia aktorów, którzy uczestniczą w praktykach konsumpcyjnych i tym samym determinują naszą jedzeniową codzienność. Wskazuje granice, wyzwania i potencjał zmiany społecznej dokonującej się w sferze jedzeniowych

stylów życia. Wyjaśnia, na czym polega polityczny charakter zrzeszeń, które nieustannie zawiązują i reorganizują się wokół jedzenia. Książka nie daje odpowiedzi na pytanie, dokąd zmierza system żywnościowy. Proponuje natomiast narzędzia do namysłu i działania na rzecz pożądanych scenariuszy zmiany.Przedstawione studia przypadku to naprawdę solidna teoria aktora-sieci (Actor-Network Theory - ANT). Autorka umiejętnie i zarazem krytycznie posługuje się narzędziami tej koncepcji. Konsekwentnie pozostaje na gruncie ontologii ANT. Wiąże ze sobą sferę mikro i makro, śledzi translacje, pokazuje, jak działają aktorzy. Jednocześnie trzyma się blisko danych, więc nie jest to ANT spekulatywna, ale ugruntowana. Wreszcie nie ucieka od polityczności trzech badanych kolektywów. Jedzenie jest tu polityką uprawianą innymi środkami.Z recenzji wydawniczej dr. hab. Łukasza Afeltowicza, prof. AGH

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Ewa Kopczyńska ; [recenzent dr hab. Łukasz Afeltowicz, prof. AGH].
Hasła:2001-
Banki żywności
Jedzenie (czynność)
Marnotrawstwo żywności
Praktyki kulturowe
Wegetarianizm
Zmiana społeczna
Żywność ekologiczna
Polska
Opracowanie
Raport z badań
Adres wydawniczy:Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2021.
Wydanie:Wydanie I.
Opis fizyczny:299, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Uwagi:Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 283-299.
Forma gatunek:Książki. Publikacje naukowe.
Dziedzina:Etnologia i antropologia kulturowa
Socjologia i społeczeństwo
Zakres czasowy:2019-2021 r.
Powstanie dzieła:2021 r.
Twórcy:Afeltowicz, Łukasz. (1982- ). Recenzja

Powiązane zestawienia:Wegetarianizm
Zmiana społeczna
Jedzenie (czynność)
Marnotrawstwo żywności
Praktyki kulturowe
Żywność ekologiczna
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88

Sygnatura: 60.246
Numer inw.: 60246
Dostępność: tylko na miejscu

schowek



Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy