Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy

#




Korea - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Korea : nie tylko kimchi : 50 inspirujących przepisów / Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim z restauracji Arirang ; zdjęcia Anna Kern ; tekst Henrik Francke ; tłumaczenie Agata Teperek.
Okładka pozycji Korea : nie tylko kimchi : 50 inspirujących przepisów

Korea : nie tylko kimchi : 50 inspirujących przepisów

Inny tytuł: "Korea nie tylko kimchi : pięćdziesiąt inspirujących przepisów".
Tytuł oryginału: "Det Koreanska köket, ".

Autor: Lim, Byung-Hi




Kuchnia koreańska tryska kolorami i jest pełna smaków. Wyróżnia ją ostrość rdzawoczerwonej pasty chili gochujang, grillowane aromaty bulgogi, łagodny smak tofu i mnóstwo subtelnych dodatków, które nadają daniom świeżości i chrupkości - a motywem przewodnim jest oczywiście wszechobecne kimchi.W Korei kimchi to dużo więcej niż tylko jedzenie - to klejnot kultury narodowej, uniwersalne zdrowe danie i

część koreańskiej tożsamości. I chociaż nie sposób sobie wyobrazić Korei bez kapusty kiszonej na ostro, to kuchnia tego kraju ma do zaoferowania dużo więcej.Koreańczycy mają bzika na punkcie dobrego jedzenia, a rodzina Limów nie jest wyjątkiem. Dwa pokolenia kobiet z dumą kultywują koreańskie tradycje w sztokholmskiej restauracji Arirang. Książka zawiera ich ulubione przepisy rodzinne - zarówno na tradycyjne kimchi z kapusty pekińskiej, papryczek chili i imbiru, jak i wariacje tego dania z rzodkwi, dyni, ostryg, grzybów, korzenia żeń-szeń czy innych warzyw. Znajdziecie tu też przepisy na koreańskie domowe klasyki, dowiecie się, jak krok po kroku zrobić tofu czy błyskawicznie wymieszać yukhoe, koreański tatar pachnący olejem sezamowym i czosnkiem - a także wiele innych, pysznych przepisów prosto z Azji Południowo-Wschodniej.Siostry Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim prowadzą w Sztokholmie razem z mamą i ciotką restaurację Arirang. Kiedy powstawała w 1975 roku, była to pierwsza tego typu restauracja w Skandynawii, stawiająca sobie za cel serwowanie koreańskich potraw w najlepszym wydaniu. Od tamtego czasu stanowi punkt obowiązkowy na mapie każdego europejskiego smakosza dań z całego globu.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim z restauracji Arirang ; zdjęcia Anna Kern ; tekst Henrik Francke ; tłumaczenie Agata Teperek.
Hasła:Kuchnia koreańska
Sztokholm (Szwecja)
Przepisy kulinarne
Publikacja bogato ilustrowana
Adres wydawniczy:[Warszawa] : Prószyński i S-ka - Prószyński Media, copyright [2021].
Opis fizyczny:156, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Uwagi:Ilustracje na wyklejkach. Miejsce wydania podane według siedziby wydawcy. Data wydania podana według strony bonito.pl. Indeks.
Forma gatunek:Książki. Poradniki i przewodniki.
Dziedzina:Kulinaria
Powstanie dzieła:2017 r.
Twórcy:Francke, Henrik. (1975-). Tekst

Kern, Anna. Fotografie

Lim, Byung-Soon. (1970-). Autor

Teperek, Agata. Tłumaczenie

Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 68
Aleje Niepodległości 82
tel. 22 844 70 59

Sygnatura: 64
Numer inw.: 51258
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzleć zamówienie

MBdDiM nr XXXI
ul. Tyniecka 40a
tel. 22 646 46 49

Sygnatura: Sala górna: 64
Numer inw.: 21454
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzleć zamówienie



Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy