Korea : nie tylko kimchi : 50 inspirujących przepisów
Inny tytuł: "Korea nie tylko kimchi : pięćdziesiąt inspirujących przepisów".
Tytuł oryginału: "Det Koreanska köket, ".
Autor: Lim, Byung-Hi
Kuchnia koreańska tryska kolorami i jest pełna smaków. Wyróżnia ją ostrość rdzawoczerwonej pasty chili gochujang, grillowane aromaty bulgogi, łagodny smak tofu i mnóstwo subtelnych dodatków, które nadają daniom świeżości i chrupkości - a motywem przewodnim jest oczywiście wszechobecne kimchi.W Korei kimchi to dużo więcej niż tylko jedzenie - to klejnot kultury narodowej, uniwersalne zdrowe danie i
część koreańskiej tożsamości. I chociaż nie sposób sobie wyobrazić Korei bez kapusty kiszonej na ostro, to kuchnia tego kraju ma do zaoferowania dużo więcej.Koreańczycy mają bzika na punkcie dobrego jedzenia, a rodzina Limów nie jest wyjątkiem. Dwa pokolenia kobiet z dumą kultywują koreańskie tradycje w sztokholmskiej restauracji Arirang. Książka zawiera ich ulubione przepisy rodzinne - zarówno na tradycyjne kimchi z kapusty pekińskiej, papryczek chili i imbiru, jak i wariacje tego dania z rzodkwi, dyni, ostryg, grzybów, korzenia żeń-szeń czy innych warzyw. Znajdziecie tu też przepisy na koreańskie domowe klasyki, dowiecie się, jak krok po kroku zrobić tofu czy błyskawicznie wymieszać yukhoe, koreański tatar pachnący olejem sezamowym i czosnkiem - a także wiele innych, pysznych przepisów prosto z Azji Południowo-Wschodniej.Siostry Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim prowadzą w Sztokholmie razem z mamą i ciotką restaurację Arirang. Kiedy powstawała w 1975 roku, była to pierwsza tego typu restauracja w Skandynawii, stawiająca sobie za cel serwowanie koreańskich potraw w najlepszym wydaniu. Od tamtego czasu stanowi punkt obowiązkowy na mapie każdego europejskiego smakosza dań z całego globu.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim z restauracji Arirang ; zdjęcia Anna Kern ; tekst Henrik Francke ; tłumaczenie Agata Teperek. | ||||||||||||
Hasła: | Kuchnia koreańska Sztokholm (Szwecja) Przepisy kulinarne Publikacja bogato ilustrowana | ||||||||||||
Adres wydawniczy: | [Warszawa] : Prószyński i S-ka - Prószyński Media, copyright [2021]. | ||||||||||||
Opis fizyczny: | 156, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 23 cm. Uwagi: | Ilustracje na wyklejkach. Miejsce wydania podane według siedziby wydawcy. Data wydania podana według strony bonito.pl. Indeks. | Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. | Dziedzina: | Kulinaria | Powstanie dzieła: | 2017 r. | Twórcy: | Francke, Henrik. (1975-). Tekst | Kern, Anna. Fotografie Lim, Byung-Soon. (1970-). Autor Teperek, Agata. Tłumaczenie Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. nr 68
Aleje Niepodległości 82
tel. 22 844 70 59
Sygnatura: 64
Numer inw.: 51258
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
MBdDiM nr XXXI
ul. Tyniecka 40a
tel. 22 646 46 49
Sygnatura: Sala górna: 64
Numer inw.: 21454
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni