Palestyna : książka kucharska
Tytuł oryginału: "Falastin : a cookbook".
"Książka kucharska : Palestyna"
Autor: Tamimi, Sami.
Ta książka to list miłosny do Palestyny, w którym z zachwytem opisano jej kuchnię, produkty, historię, przyszłość i ludzi - tworząc barwny kalejdoskop ponad 110 przepisów i opowieści współautorów Jerozolimy i Ottolenghi PROSTO.Sami i Tara zapraszają cię w podróż po Betlejem, Wschodniej Jerozolimie, Nablusie, Hajfie, Akce, Nazarecie, Galilei i Zachodnim Brzegu. Każdy region to odrębna, jedyna w swoim rodzaju
kulinarna opowieść. Prawdziwa uczta dla zmysłów.Oto doskonała mieszanka potraw tradycyjnych i współczesnych. Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, przystosowane do dzisiejszych kuchennych realiów, a także zupełnie nowe, będące owocem spotkań autorów z rolnikami i producentami żywności w całej Palestynie.Zastaw swój stół przepysznym jedzeniem - od kolorowych sałatek, smakowitych zup i zdrowych kasz, przez wyborne pieczywo i łatwe potrawy jednogarnkowe, aż po rozkosznie pachnące łakocie. Znajdziesz tu proste w przygotowaniu dania na biesiadę w większym gronie oraz smaczne codzienne posiłki. Niesamowite potrawy inspirowane kuchnią palestyńską, które z radością przyrządzisz, zjesz, pokochasz i na stałe włączysz do swojego repertuaru.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Sami Tamimi, Tara Wigley ; fotografie Jenny Zarins ; przedmowa Yotam Ottolenghi ; przekład Anna Palmowska, Katarzyna Skarżyńska. | ||||||
Hasła: | Kuchnia palestyńska | ||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Filo, copyright © 2020. | ||||||
Opis fizyczny: | 352 strony : ilustracje kolorowe ; 28 cm. Uwagi: | Indeks. | Twórcy: | Ottolenghi, Yotam. (1968- ). Autor przedmowy | Palmowska, Anna. Tłumacz Skarżyńska, Katarzyna. Tłumacz Wigley, Tara. Autor Zarins, Jenny. Fotograf Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)