Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy

#




Historia polskiego smaku - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Historia polskiego smaku : kuchnia, stół, obyczaje / Maja i Jan Łozińscy ; wybór zdjec Maja i Jan Łozińscy.
Okładka pozycji Historia polskiego smaku : kuchnia, stół, obyczaje

Historia polskiego smaku : kuchnia, stół, obyczaje




Wciągająca opowieść o ponad tysiącletniej historii polskiej kuchni. Kluczem jest kultura polskiego stołu: sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy do chat pierwszych Piastów i do sarmackich spiżarni, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, w salonach bogatego mieszczaństwa, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, a w czasach PRL wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem lub na obiad do "placówki zbiorowego

żywienia".Treść książki stanowi niezrównany opis obyczajów, zbiór anegdot oraz informacji związanych z przygotowaniem jedzenia, konsumpcją, nakryciem stołu, a także imponujący przegląd sprzętów kuchennych.To kulinarne dzieje Polski, które poznajemy dzięki dokumentom z przeszłości: relacjom zagranicznych poselstw, wypisom z inwentarzy i rachunków dworskich, jak również przeglądowi poradników i kalendarzy gospodarskich. Postaci wielkich smakoszy i słynnych obżartuchów poznajemy dzięki wspomnieniom i listom.Niezwykła podróż w czasie zainspiruje, a na pewno zachwyci każdego miłośnika kulinariów. Książka stanowi także znakomite opracowanie dla wielbicieli historii Polski.Tadeusz Pióro, smakosz i kucharz domowy, felietonista kulinarny, wykładowca literatury amerykańskiej na Uniwersytecie Warszawskim zdążył już zachwycić się lekturą:Historia polskiego smaku to nie tylko dzieje kultury materialnej, lecz naszych odczuć, wierzeń i przesądów na temat tego, co utrzymuje nas przy życiu, czyli jedzenia. Zdobywanie pożywienia, przyrządzanie potraw, przedstawianie ich w książkach kucharskich i utworach literackich, powstawanie kulinarnych mód i snobizmów - wszystkie te sprawy Maja i Jan Łozińscy opisują w sposób przystępny i zarazem rzetelny. Bardzo cenna jest zamieszczona w książce bibliografia. Pasjonaci kuchni zapoznają się z tym dziełem jednym tchem, ale będą też często do niego powracać. Książkę przeczytać powinien każdy, kto interesuje się kulinariami.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Maja i Jan Łozińscy ; wybór zdjec Maja i Jan Łozińscy.
Hasła:Kuchnia polska
Zwyczaje żywieniowe
Polska
Opracowanie
Pamiętniki i wspomnienia
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2021.
Wydanie:Wydanie II, zmienione.
Opis fizyczny:294, [2] stony : ilustracje (w tym kolorowe) ; 21 cm.
Uwagi:Bibliografia na stronach 287-[295].
Forma gatunek: Książki. Literatura faktu, eseje publicystyka.
Dziedzina:Historia
Kulinaria
Powstanie dzieła:2020 r.
Twórcy:Łozinska, Maja. Autor

Łoziński, Jan. Autor

Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22

Sygnatura: 94(438)
Numer inw.: 83316
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów



Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy