Havel od kuchni
Tytuł oryginału: "Kančí na daňčím : kuchařka Václava Havla,".
Autor: Žantovský, Michael
Havel od kuchni - opis wydawcyJeśli jesteście ciekawi, czy fikcyjna potrawa ze sztuki teatralnej może pojawić się na stole, co to jest "awokadowa ręka", którego składnika Václav Havel mógł litrami dodawać do każdego dania, o jakich frykasach marzył w więzieniu i dlaczego nigdy nie doszło do konsumpcji hrabalowskiego faszerowanego wielbłąda - ta książka jest dla Was.Jeśli nie jesteście tego
wszystkiego ciekawi, ale lubicie gotować, interesuje Was kuchnia czeskai ogólnie dobra kuchnia - ta książka jest dla Was.Jeśli nie macie poczucia humoru lub nie rozumiecie, dlaczego w latach siedemdziesiątych obywatel bloku wschodniego nie miał jak dodać limonki do guacamole - ta książka nie jest dla Was.Havel od kuchni to napisana z czułością i przymrużeniem oka kulinarno-sentymentalna wycieczka w czasy, kiedy gotowanie wymagało o wiele więcej sprytu niż obecnie. Oryginalne przepisy najsłynniejszego czeskiego prezydenta - który był też cenionym i zapalonym kucharzem - okrasił anegdotami i wspomnieniami jego wieloletni przyjaciel i bliski współpracownik Michael Žantovský.Znajdziemy tu tradycyjne czeskie dania jak polędwica w śmietanie, smażony ser czy świąteczne rogaliki waniliowe, nie zabraknie też bardziej egzotycznych potraw.Zjedzmy więc po prezydencku - mając w pamięci, że ten akurat prezydent był mocno zamieszany w teatr absurdu.Michael Žantovský (ur. 1949) - czeski dyplomata, polityk, tłumacz, dziennikarz i pisarz. Absolwent psychologii. Współzałożyciel ruchu Forum Obywatelskie, po aksamitnej rewolucji pełnił funkcję rzecznika prasowego Václava Havla i dyrektora kancelarii prezydenckiej. Był ambasadorem Republiki Czeskiejw Stanach Zjednoczonych oraz w Wielkiej Brytanii i Izraelu. Od 2015 roku jest dyrektorem Biblioteki Václava Havla. Napisał m.in. biografię Woody’ego Alena i Václava Havla. Havel od kuchni jest jego najnowszą książką.Dodaj do schowka
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Michael Žantovský ; przełożył Andzrej S. Jagodziński. | ||||||||||
Hasła: | Havel, Václav (1936-2011) Kuchnia czeska Przywódcy i głowy państw Książka kucharska | ||||||||||
Adres wydawniczy: | Wrocław : Wydawnictwo Afera, 2020. | ||||||||||
Opis fizyczny: | 193, [14] stron : fotografie, portrety, faksymilia ; 27 cm. Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. | Dziedzina: | Kulinaria | Powstanie dzieła: | 2019 r. | Twórcy: | Jagodziński, Andrzej Sławomir. (1954- ). Tłumaczenie | Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp nr 104
ul. Ludowa 4
tel. 22 840 29 01
Sygnatura: 64
Numer inw.: 47604
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni