Kapłony i szczeżuje : opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
"Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej "
Autor: Dumanowski, Jarosław
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do
zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię.Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.Autorzy Kapłonów i szczeżui to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu. Opis wydawcy.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux. | ||||||||||||||||
Hasła: | Dumanowski, Jarosław (1967- ) Kuchnia polska Kultura stołu Polska Wywiad dziennikarski | ||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. | ||||||||||||||||
Wydanie: | Wydanie 2. | ||||||||||||||||
Opis fizyczny: | 331, [4] strony : ilustracje, faksymilia ; 22 cm. Uwagi: | Bibliografia na stronach 325-331. | Forma gatunek: | Książki. Literatura faktu, eseje, publicystyka. | Dziedzina: | Etnologia i antropologia kulturowa | Historia Kulinaria Zakres czasowy: | 1682-1800 r. | Powstanie dzieła: | 2018 r. | Twórcy: | Kasprzyk-Chevriaux, Magdalena. Wywiad | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Notka biograficzna:
Dumanowski, Jarosław
Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. Kierownik Zakładu Historii Nowożytnej Instytutu Historii i Archiwistyki UMK w Toruniu, jest członkiem międzynarodowego komitetu naukowego pisma „Histoire, économie & société” redagowanego na Uniwersytecie Paryż IV Sorbona oraz komitetu redakcyjnego „Kwartalnika Historii Kultury Materialnej”. We współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze [>>]