Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20201030150949057952 / Katalog / Szczegóły pozycji

Kapłony i szczeżuje - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Kapłony i szczeżuje : opowieść o zapomnianej kuchni polskiej / Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux.
Okładka pozycji Kapłony i szczeżuje : opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

Kapłony i szczeżuje : opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

"Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej "

Autor: Dumanowski, Jarosław

Notka biograficzna



Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do

zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię.Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.Autorzy Kapłonów i szczeżui to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu. Opis wydawcy.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux.
Hasła:Dumanowski, Jarosław (1967- )
Kuchnia polska
Kultura stołu
Polska
Wywiad dziennikarski
Adres wydawniczy:Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019.
Wydanie:Wydanie 2.
Opis fizyczny:331, [4] strony : ilustracje, faksymilia ; 22 cm.
Uwagi:Bibliografia na stronach 325-331.
Forma gatunek:Książki. Literatura faktu, eseje, publicystyka.
Dziedzina:Etnologia i antropologia kulturowa
Historia
Kulinaria
Zakres czasowy:1682-1800 r.
Powstanie dzieła:2018 r.
Twórcy:Kasprzyk-Chevriaux, Magdalena. Wywiad

Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. Nr 35
ul. Narbutta 47
tel. 22 849 63 56

Sygnatura: 641
Numer inw.: 62022
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów




Inne wydania tej pozycji w zbiorach biblioteki:


book





Notka biograficzna:


Zdjęcie Dumanowski, Jarosław

Dumanowski, Jarosław

Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. Kierownik Zakładu Historii Nowożytnej Instytutu Historii i Archiwistyki UMK w Toruniu, jest członkiem międzynarodowego komitetu naukowego pisma „Histoire, économie & société” redagowanego na Uniwersytecie Paryż IV Sorbona oraz komitetu redakcyjnego „Kwartalnika Historii Kultury Materialnej”. We współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze [>>]






Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:


Okładka książki  Kapłony i szczeżuje : opowieść o zapomnianej kuchni polskiej  1




Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy