Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy

#




Szkodliwe substancje w żywności - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Szkodliwe substancje w żywności : pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne / Redakcja naukowa Agata Witczak, Zdzisław E. Sikorski.
Okładka pozycji Szkodliwe substancje w żywności : pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne

Szkodliwe substancje w żywności : pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne




Szkodliwe substancje w żywności - opis wydawcyKsiążka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka.Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i

produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się.W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści.Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania.Z recenzji:"Autorzy zamieścili oraz przedyskutowali dogłębnie wiele wartościowych i żywotnych zagadnień zaczerpniętych zarówno z literatury specjalistycznej jak i będących efektem ich własnych przemyśleń, a także bogatego doświadczenia naukowo-badawczego. Poprawnie przetworzone owe informacje przyczyniły się do uzyskania przejrzystej i logicznej formy opisu zaprezentowanych w tekście zależności, opatrzonych często trafnym komentarzem."Prof. dr hab. Piotr Szefer

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Redakcja naukowa Agata Witczak, Zdzisław E. Sikorski.
Hasła:Alergia pokarmowa
Pasożyty
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
Substancje dodatkowe do żywności
Opracowanie
Praca zbiorowa
Adres wydawniczy:Warszawa : PWN, copyright 2020.
Opis fizyczny:XII, [2], 296 stron : ilustracje ; 24 cm.
Uwagi:Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Forma gatunek:Książki. Publikacje dydaktyczne. Publikacje naukowe.
Dziedzina:Chemia
Powstanie dzieła:2020 r.
Twórcy:Sikorski, Zdzisław Edmund. (1930- ). Redakcja

Witczak, Agata. (1966-) Redakcja

Odbiorcy:Szkoły wyższe.
Powiązane zestawienia:Alergia pokarmowa
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88

Sygnatura: 58.592
Numer inw.: 58592
Dostępność: tylko na miejscu

schowek



Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy