Szkodliwe substancje w żywności : pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne
Szkodliwe substancje w żywności - opis wydawcyKsiążka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka.Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i
produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się.W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści.Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania.Z recenzji:"Autorzy zamieścili oraz przedyskutowali dogłębnie wiele wartościowych i żywotnych zagadnień zaczerpniętych zarówno z literatury specjalistycznej jak i będących efektem ich własnych przemyśleń, a także bogatego doświadczenia naukowo-badawczego. Poprawnie przetworzone owe informacje przyczyniły się do uzyskania przejrzystej i logicznej formy opisu zaprezentowanych w tekście zależności, opatrzonych często trafnym komentarzem."Prof. dr hab. Piotr Szefer
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Redakcja naukowa Agata Witczak, Zdzisław E. Sikorski. | ||||||||||||||||
Hasła: | Alergia pokarmowa Pasożyty Substancje niebezpieczne i szkodliwe Substancje dodatkowe do żywności Opracowanie Praca zbiorowa | ||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : PWN, copyright 2020. | ||||||||||||||||
Opis fizyczny: | XII, [2], 296 stron : ilustracje ; 24 cm. Uwagi: | Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje dydaktyczne. Publikacje naukowe. | Dziedzina: | Chemia | Powstanie dzieła: | 2020 r. | Twórcy: | Sikorski, Zdzisław Edmund. (1930- ). Redakcja | Witczak, Agata. (1966-) Redakcja Odbiorcy: | Szkoły wyższe. | Powiązane zestawienia: | Alergia pokarmowa | Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 58.592
Numer inw.: 58592
Dostępność: tylko na miejscu