Dietetyka sportowa
Dietetyka sportowa - opis wydawcyDietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu
ciała.W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania).Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania.Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.Zakres tematyczny zawarty w publikacji:Żywienie:• trawienie i przemiana materii,• reakcja organizmu na wysiłek fizyczny,• adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej,• biochemia wysiłku fizycznego,• bilans energetyczny,• planowanie aktywności fizycznej,• budowa i skład ciała,• żywienie, wysiłek fizyczny i geny,• makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany),• wartość odżywcza produktów spożywczych,• witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie,• składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych,• woda i elektrolity w czasie wysiłku fizycznego,• wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu,• żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy,• wolne rodniki w wysiłku fizycznym,• zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców,• mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny,• alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe,• zaburzenia odżywiania,• alkohol a sport.Dietetyka:• zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie,• przygotowanie do wysiłku,• regeneracja powysiłkowa,• strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej,• żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport,• kobieta sportowiec,• sportowiec z cukrzycą,• sportowiec wegetarianin,• dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych,• dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych,• dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców,• dieta w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców,• psychologia i odżywianie,• psychologia i odżywianie - ograniczenia w procesie redukcji masy ciała.Suplementy diety:• suplementy diety w sporcie,• suplementacja i żywienie, a doping.Praktyczne aspekty dietetyki:• metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego,• kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego,• metody oceny sposobu żywienia,• metody oceny stanu odżywienia,• monitoring medyczny sportowców,• poradnictwo dietetyczne - rola dietetyka sportowego,• dieta osób aktywnych,• wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach sportowych,• plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy mięśniowej,• ciekawostki żywieniowe.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | redakcja naukowa Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak ; autorzy Zbigniew Bartuzi [i 61 pozostałych]. | ||||||||||||||||||
Hasła: | Higiena Normy żywienia Odżywianie Sportowcy Trening sportowy Monografia Kultura fizyczna i sport Medycyna i zdrowie | ||||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. | ||||||||||||||||||
Wydanie: | Wydanie I - 2 dodruk | ||||||||||||||||||
Opis fizyczny: | XIX, 1180 stron : ilustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm. Uwagi: | Nazwy autorów na stronach V-VIII. Bibliografia przy rozdziałach. Indeks. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje naukowe. Publikacje fachowe. | Dziedzina: | Kultura fizyczna i sport | Medycyna i zdrowie Powstanie dzieła: | 2019 r. | Twórcy: | Bartuzi, Zbigniew. Autor | Frączek, Barbara. Autor Krysztofiak, Hubert. Autor Krzywański, Jarosław. Autor Redakcja Przeznaczenie: | Publikacja dla dietetyków sportowych, studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych, przyrodniczych i wychowania fizycznego oraz osób aktywnych fizycznie. | Publikacja dla dietetyków sportowych, studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych, przyrodniczych i wychowania fizycznego oraz osób aktywnych fizycznie. Odbiorcy: | Dietetycy i żywieniowcy. Szkoły wyższe. | Powiązane zestawienia: | Dieta, odżywianie | Trening sportowy Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr XXI
ul. Bukietowa 4A
tel. 22 898 30 33
Sygnatura: 18561
Numer inw.: 18561
Dostępność: tylko na miejscu