Fizjologia żywienia
Fizjologia żywienia - opis wydawcyNowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu
człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała.Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia.Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | redakcja naukowa Hanny Krauss ; autorzy Zuzanna Chęcińska-Maciejewska [i 21 pozostałych]. | ||||||||||||||||||
Hasła: | Dietetyka Fizjologia człowieka Masa ciała Odżywianie Trawienie (fizjologia) Układ pokarmowy Podręcznik Praca zbiorowa Biologia Medycyna i zdrowie | ||||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. | ||||||||||||||||||
Wydanie: | Wydanie I. | ||||||||||||||||||
Opis fizyczny: | XVIII, 409 sron : ilustracje ; 24 cm. Uwagi: | Bibliografia przy rozdziałach. Indeks. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje dydaktyczne. Publikacje naukowe. | Dziedzina: | Biologia | Medycyna i zdrowie Powstanie dzieła: | 2019 r. | Twórcy: | Chęcińska-Maciejewska, Zuzanna. Autor | Krauss, Hanna. Redakcja Przeznaczenie: | Dla studentów wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii oraz lekarzy i dietetyków. | Dla studentów wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii oraz lekarzy i dietetyków. Odbiorcy: | Szkoły wyższe. Lekarze. Dietetycy. | Powiązane zestawienia: | Dieta, odżywianie | Fizjologia Odżywianie Trawienie - fizjologia Fizjologia człowieka Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 57.958
Numer inw.: 57958
Dostępność: tylko na miejscu