Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20191205101529030195 / Katalog / Szczegóły pozycji

- Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Fizjologia żywienia / redakcja naukowa Hanny Krauss ; autorzy Zuzanna Chęcińska-Maciejewska [i 21 pozostałych].
Okładka pozycji Fizjologia żywienia

Fizjologia żywienia




Fizjologia żywienia - opis wydawcyNowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu

człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała.Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia.Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:redakcja naukowa Hanny Krauss ; autorzy Zuzanna Chęcińska-Maciejewska [i 21 pozostałych].
Hasła:Dietetyka
Fizjologia człowieka
Masa ciała
Odżywianie
Trawienie (fizjologia)
Układ pokarmowy
Podręcznik
Praca zbiorowa
Biologia
Medycyna i zdrowie
Adres wydawniczy:Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019.
Wydanie:Wydanie I.
Opis fizyczny:XVIII, 409 sron : ilustracje ; 24 cm.
Uwagi:Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Forma gatunek:Książki. Publikacje dydaktyczne. Publikacje naukowe.
Dziedzina:Biologia
Medycyna i zdrowie
Powstanie dzieła:2019 r.
Twórcy:Chęcińska-Maciejewska, Zuzanna. Autor

Krauss, Hanna. Redakcja

Przeznaczenie:Dla studentów wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii oraz lekarzy i dietetyków.
Dla studentów wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii oraz lekarzy i dietetyków.
Odbiorcy:Szkoły wyższe. Lekarze. Dietetycy.
Powiązane zestawienia:Dieta, odżywianie
Fizjologia
Odżywianie
Trawienie - fizjologia
Fizjologia człowieka
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88

Sygnatura: 57.958
Numer inw.: 57958
Dostępność: tylko na miejscu

schowek



Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy