Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20190621162156070555 / Katalog / Szczegóły pozycji

- Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Dietetyka sportowa / redakcja naukowa Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak ; autorzy Zbigniew Bartuzi [i 61 pozostałych].
Okładka pozycji Dietetyka sportowa

Dietetyka sportowa




Dietetyka sportowa - opis wydawcyDietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu

ciała.W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania).Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania.Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.Zakres tematyczny zawarty w publikacji:Żywienie:• trawienie i przemiana materii,• reakcja organizmu na wysiłek fizyczny,• adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej,• biochemia wysiłku fizycznego,• bilans energetyczny,• planowanie aktywności fizycznej,• budowa i skład ciała,• żywienie, wysiłek fizyczny i geny,• makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany),• wartość odżywcza produktów spożywczych,• witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie,• składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych,• woda i elektrolity w czasie wysiłku fizycznego,• wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu,• żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy,• wolne rodniki w wysiłku fizycznym,• zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców,• mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny,• alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe,• zaburzenia odżywiania,• alkohol a sport.Dietetyka:• zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie,• przygotowanie do wysiłku,• regeneracja powysiłkowa,• strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej,• żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport,• kobieta sportowiec,• sportowiec z cukrzycą,• sportowiec wegetarianin,• dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych,• dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych,• dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców,• dieta w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców,• psychologia i odżywianie,• psychologia i odżywianie - ograniczenia w procesie redukcji masy ciała.Suplementy diety:• suplementy diety w sporcie,• suplementacja i żywienie, a doping.Praktyczne aspekty dietetyki:• metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego,• kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego,• metody oceny sposobu żywienia,• metody oceny stanu odżywienia,• monitoring medyczny sportowców,• poradnictwo dietetyczne - rola dietetyka sportowego,• dieta osób aktywnych,• wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach sportowych,• plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy mięśniowej,• ciekawostki żywieniowe.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:redakcja naukowa Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak ; autorzy Zbigniew Bartuzi [i 61 pozostałych].
Hasła:Higiena
Normy żywienia
Odżywianie
Sportowcy
Trening sportowy
Monografia
Kultura fizyczna i sport
Medycyna i zdrowie
Adres wydawniczy:Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019.
Wydanie:Wydanie I.
Opis fizyczny:XIX, 1180 stron : ilustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
Uwagi:Nazwy autorów na stronach V-VIII. Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Forma gatunek:Książki. Publikacje naukowe. Publikacje fachowe.
Dziedzina:Kultura fizyczna i sport
Medycyna i zdrowie
Powstanie dzieła:2019 r.
Twórcy:Bartuzi, Zbigniew. Autor

Frączek, Barbara. Autor

Krysztofiak, Hubert. Autor

Krzywański, Jarosław. Autor
Redakcja

Przeznaczenie:Publikacja dla dietetyków sportowych, studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych, przyrodniczych i wychowania fizycznego oraz osób aktywnych fizycznie.
Publikacja dla dietetyków sportowych, studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych, przyrodniczych i wychowania fizycznego oraz osób aktywnych fizycznie.
Odbiorcy:Dietetycy i żywieniowcy. Szkoły wyższe.
Powiązane zestawienia:Higiena
Odżywianie
Sportowcy
Trening sportowy
Dieta, odżywianie
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88

Sygnatura: 57.582
Numer inw.: 57582
Dostępność: tylko na miejscu

schowek



Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy