Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20190513173857057952 / Katalog / Szczegóły pozycji

- Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Jedzenie, mity i nauka / Frida Duell ; zdjęcia Rickard Rönnerstam ; przekład Marta Rey-Radlińska.
Okładka pozycji Jedzenie, mity i nauka

Jedzenie, mity i nauka

Tytuł oryginału: "Mat, myt, vetenskap : läkarens recept,".

Autor: Duell, Frida




"Jedzenie, mity i nauka" - opis wydawcy. Czy można przytyć od produktów light? Czy można się uzależnić od cukru? Czy któraś z substancji słodzących jest zdrowa? Czy tłuszcz zawsze jest zły? A czy czosnek może wyleczyć przeziębienie? Jak jeść, żeby nie tyć i nie skracać sobie życia, a jednocześnie dostarczać wszystkich potrzebnych substancji? Jedzenie dotyczy każdego. Jest

niezbędne do życia, może poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele. Wielu jest też rzekomych ekspertów od zdrowia i żywienia, jednak duża część tego, co mówi się i pisze w mediach, nie jest oparta na badaniach naukowych. Skąd więc wiedzieć, co jest prawdą, a co nie? Bo to, że jedzenie wpływa na nasze zdrowie, nie jest żadną nowością, ale w dżungli zapatrywań na to, co należy, a czego nie należy jeść, trudno rozróżnić między prawdą a fałszem.W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy - od śniadań do słodkości - są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Frida Duell ; zdjęcia Rickard Rönnerstam ; przekład Marta Rey-Radlińska.
Hasła:Zdrowe żywienie
Żywność
Poradnik
Przepisy kulinarne
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2019.
Wydanie:Wydanie pierwsze.
Opis fizyczny:155, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Uwagi:Na stronie tytułowej informacje o zawartości: Czy mięso powoduje raka? Jedzenie to lekarstwo; Czy jajka eko są trujące? Superfood - celebryci pożywienia; Czy powinno się smażyć na oliwie z oliwek? Flora bakteryjna; Kawa - herbata - alkohol; Wolne rodniki i antyoksydanty; zalecenia lekarskie. Indeks.
Forma gatunek:Książki. Poradniki i przewodniki.
Powstanie dzieła:2017 r.
Twórcy:Rey-Radlińska, Marta. Tłumaczenie

Rönnerstam, Rickard. (1983- ). Fotografie

Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22

Sygnatura: 61
Numer inw.: 80389
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzleć zamówienie

Wyp nr 108
ul. Puławska 119
tel. 22 843 16 85

Sygnatura: 64
Numer inw.: 41766
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzleć zamówienie



Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy