Żelazna ambicja : Tyson
Tytuł oryginału: "Iron ambition : lesson i`ve learned from the man who made me a champion,".
Autor: Tyson, Mike
Właśnie patrzymy na przyszłego mistrza świata w wadze ciężkiej" - powiedział, kiedy po raz pierwszy ujrzał go na ringu. Mike Tyson miał zaledwie 13 lat, za sobą rozboje, włamania i kradzieże. Gdyby nie on, podzieliłby los kolegów z Brooklynu, którzy ginęli w młodym wieku lub na długie lata trafiali za kraty.
Cus D’Amato odmienił życie Mike’a. Zakradał się w nocy do jego
pokoju i szeptał, że zostanie mistrzem. Stosował hipnozę, przekonywał, że nie ma lepszego od Tysona, a przed walką mówił: "Chciałbym, żebyś połamał mu żebra". Wszystko po to, by zaszczepić w Mike’u gen czempiona. I stworzyć Bestię, która będzie siała postrach wśród rywali, jeszcze zanim wybrzmi pierwszy gong.
W tej książce Mike Tyson wspomina lekcje życia odebrane od trenera i mentora, który wyciągnął go z poprawczaka i zaprowadził na szczyt. Po hardkorowej Mojej prawdzie przyszedł czas na ukazanie nowego oblicza Bestii. I opowiedzenie historii 70-letniego białego staruszka o irlandzkich korzeniach, który w Tysonie zobaczył kogoś więcej niż czarnego nastolatka z niebezpiecznej dzielnicy.
Odpowiedzialność: | Mike Tyson i Larry Sloman ; tłumaczenie Bartosz Sałbut. | ||||||||||||||
Hasła: | Tyson, Mike - (1966- ) 1901-2000 1945-1989 1989-2000 2001- Boks Bokserzy Trenerzy i instruktorzy sportowi Stany Zjednoczone (USA) Pamiętniki i wspomnienia Historia Kultura fizyczna i sport | ||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Kraków : Wydawnictwo Sine Qua Non, 2018. | ||||||||||||||
Opis fizyczny: | 492, [3] strony, [8] stron tablic : fotografie ; 22 cm. Forma gatunek: | Książki. Literatura faktu, eseje, publicystyka. | Dziedzina: | Historia | Kultura fizyczna i sport Zakres czasowy: | 1979-2017 r. | Powstanie dzieła: | 2017 r. | Twórcy: | Sałbut, Bartosz. Tłumaczenie | Sloman, Larry. Autor Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)