Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20181213103851070555 / Katalog / Szczegóły pozycji

Czyste mięso - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Czyste mięso : jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat / Paul Shapiro ; przedmowa Yuval Noah Harari ; przełożyła Natalia Mętrak-Ruda.
Okładka pozycji Czyste mięso : jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat

Czyste mięso : jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat

Tytuł oryginału: "Clean meat : how growing meat without animals will revolutionize dinner and the world".

Autor: Shapiro, Paul A.




Czyste mięso, stworzone z komórek zwierzęcych, w procesie, który nie powoduje cierpienia zwierząt i nie degraduje środowiska to nie science fiction. Jak przeczytacie w książce Czyste mięso, pierwszy hamburger z próbówki został wyprodukowany i zjedzony w 2013 roku. Owszem, kosztował trzysta tysięcy dolarów, które zapłacił współzałożyciel Google’a Sergey Brin. Pamiętajmy jednak, że skan pierwszego

ludzkiego genomu kosztował miliardy dolarów, dzisiaj zaś kosztuje tylko kilkaset. Przeczytajcie książkę Paula Shapiro i dowiedzcie się, jak może wyglądać przyszłość przemysłowej produkcji mięsa.Od początków istnienia homo sapiens około dwustu pięćdziesięciu tysięcy lat temu, zwierzęta zaspokajały apetyt tego gatunku na mięso. Jednak wraz ze wzrostem globalnej populacji i popytu na mięso, jaja, nabiał i skórę hodowla tak ogromnych ilości zwierząt staje się poważnym wyzwaniem.A co by było, gdybyśmy mogli mieć mięso i zjeść mięso? Poznajcie czyste mięso!Tak jak potrzebujemy czystej energii, konkurującej z paliwami kopalnymi, tak czyste mięso jest gotowe do rywalizacji z fermami przemysłowym. Czyste mięso nie jest alternatywą dla mięsa: jest po prostu mięsem, wyhodowanym z komórek zwierzęcych.W tej przełomowej książce doktor Paul Shapiro opowiada szaloną historię wynalazców i inwestorów dążących ku komercjalizacji pierwszych na świecie produktów zwierzęcych wyhodowanych bez zwierząt.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Paul Shapiro ; przedmowa Yuval Noah Harari ; przełożyła Natalia Mętrak-Ruda.
Hasła:Dobrostan zwierząt
Komórka (biologia)
Mięso
Produkcja zwierzęca
Produkcja żywności
Opracowanie
Literatura amerykańska
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2018.
Wydanie:Wydanie pierwsze.
Opis fizyczny:286, [2] strony ; 21 cm.
Forma gatunek:Książki. Publikacje popularnonaukowe.
Dziedzina:Biologia
Powstanie dzieła:2018 r.
Twórcy:Harari, Yuval Noah. (1976- ). Przedmowa

Mętrak-Ruda, Natalia. Tłumaczenie

Powiązane zestawienia:Żywność - jakość
Hodowla zwierzÄ…t
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. Nr 8
Aleje Niepodległości 19
tel. 22 848 95 87

Sygnatura: 63
Numer inw.: 87080
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzleć zamówienie

Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22

Sygnatura: 63
Numer inw.: 81997
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzleć zamówienie

Wyp. Nr 35
ul. Narbutta 47
tel. 22 849 63 56

Sygnatura: 636
Numer inw.: 59702
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzleć zamówienie

Wyp. nr 68
Aleje Niepodległości 82
tel. 22 844 70 59

Sygnatura: 63
Numer inw.: 47460
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzleć zamówienie

WKK Dla Instytucji
ul. Odyńca 71A
tel. 22 121 12 06

Sygnatura: 63
Numer inw.: 81120
Dostępność: wypożyczana dla instytucji na 360 dni

schowek0



Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy