Głodni zielonej Warszawy : przewodnik po dzikich jadalnych roślinach stolicy
"Przewodnik po dzikich jadalnych roślinach stolicy "
Autor: Baltazar, Jodie
"Zjedzenie czegoś z warszawskiej ulicy jest przerażające" - to była pierwsza myśl, która przyszła nam do głowy, gdy zastanawialiśmy się nad wydaniem tej książki. A jednak! Przy pomocy sztabu specjalistów, którzy pomogli nam w merytorycznym opracowaniu tego przewodnika po jadalnych roślinach stolicy, nasze pierwotne obawy mogliśmy uznać za niebyłe. Z ochotą wgryźliśmy się w stołeczne
rośliny i tą publikacją pragniemy zachęcić do tego również Państwa. Jak się okazuje - Warszawa może być jadalna, a przy tym apetyczna i lekkostrawna.I nie, to nie jest niebezpieczne. "Głodni zielonej Warszawy" to wademekum jadalnych roślin miejskich oraz naturalna kontynuacja serii "Temat Warszawa", w ramach której publikujemy przewodniki po stolicy widzianej z niecodziennej perspektywy. Wiedza praktyczna zgromadzona w tym tomie jest efektem pasji Jodie Baltazar do poznawania stolicy jako miejsca, w którym występuje bogactwo dzikiej roślinności. Oddając ten pełen świetnych tekstów, map i rycin przewodnik w Państwa ręce mamy nadzieję podzielić się tym, co nas zachwyciło i wciągnęło w jego tworzenie - fakt, że miastem, w którym się żyje można delektować się wszystkimi zmysłami.Dzikie rośliny jadalne urzekły Jodie Baltazar w 2008 r., gdy po raz pierwszy zetknęła się z tematem ich pozyskiwania i kulinarnego wykorzystania za sprawą przyjaciela z Los Angeles. Po przeprowadzce do Warszawy w 2010 r. jej fascynacja dzikimi roślinami zamanifestowała się z nową siłą - najpierw jako sposób na zapoznanie się z przestrzenią miejską, a później również z mieszkańcami stolicy.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Jodie Baltazar ; współpraca Paulina Jeziorek ; [tłumaczenie Katarzyna Kmieć-Krzewniak]. | ||||||||||||
Seria: | Temat Warszawa : przewodniki tematyczne po stolicy | ||||||||||||
Hasła: | Przetwory owocowo-warzywne Rośliny jadalne dzikie Warszawa (woj. mazowieckie) Atlas roślin Opracowanie Przepisy kulinarne Biologia Kulinaria | ||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Muzeum Powstania Warszawskiego, 2018. | ||||||||||||
Opis fizyczny: | 326 stron : ilustracje kolorowe, mapy ; 25 cm. Uwagi: | Bibliografia na stronach 320-321 Tekst tłumaczony z języka angielskiego | Forma gatunek: | Książki. Publikacje popularnonaukowe. | Dziedzina: | Biologia | Kulinaria Powstanie dzieła: | 2018 r. | Twórcy: | Jeziorek, Paulina. Autor | Kmieć-Krzewniak, Katarzyna. (1984- ). Tłumaczenie Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)