Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy

#




Polska - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Polska : nasza kuchnia w nowej odsłonie / Zuza Zak ; przełożyła Dominika Cieśla-Szymańska ; zdjęcia Laura Edwards.
Okładka pozycji Polska : nasza kuchnia w nowej odsłonie

Polska : nasza kuchnia w nowej odsłonie

Tytuł oryginału: "Polska : new Polish cooking,".
"Nasza kuchnia w nowej odsłonie "

Autor: Zak, Zuza




"Polska" proponuje rewolucję w gotowaniu i kulinarną podróż przez polskie dania i ludowe tradycje.Zuza Zak zaprasza do swojej polskiej kuchni, proponując inspirujące podejście zarówno do potraw znanych od dawna, jak i do nowych składników. Sałatka jarzynowa z krabem i pierogi ze szpinakiem i kaszą, bigos z dziczyzną, drinki z krupniku i żubrówki, staroświeckie pączki z konfiturą z róży...Te magiczne przepisy

przedstawione są na tle historii Polski, jej malowniczych krajobrazów i wciąż zmieniających się ludzi.To zachwycająca, oryginalna, nowa polska kuchnia.Zuza Zak, która jako dziecko wyjechała do Wielkiej Brytanii, ma wciąż w pamięci polskie krajobrazy i potrawy przyrządzane przez obie jej babcie. Pamięta pięknie nakryty stół, smak owoców zbieranych w sadzie, zapach kwiatów w babcinym ogrodzie - to za tym na co dzień tęskni. Dzieciństwo i rodzinny kraj można próbować przywołać, wspominając oraz odtwarzając tamte smaki. Jednak Zuza Zak nie ogranicza się do tego. Stara się być wierna rodzinnym przepisom przekazywanym z pokolenia na pokolenie, a jednocześnie kreatywnie je przekształca, łącząc tym samym tradycję z nowoczesnością, stare z nowym, znane z zaskakującym.Znajdziemy w książce zatem pierogi, bigos, gzik czy gulasz, lecz także pokrzywy w cieście, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana czy pieczoną makrelę z wiśniami. Prosta polska kuchnia, w której wykorzystuje się sezonowe warzywa, kuchnia, którą każdy z nas zna z własnego domu, została więc w książce Zuzy Zak połączona z oryginalnymi składnikami, wzbogacona o niebanalne połączenia, odświeżona, podana na nowo.Integralną częścią książki są piękne, kolorowe i subtelne zdjęcia. To nie tylko apetycznie zaprezentowane potrawy przyrządzone przez Zuzę, lecz także malownicze polskie krajobrazy, zdjęcia zastawionego stołu, przy którym gromadzą się licznie członkowie rodziny, sceny przedstawiające zbieranie grzybów czy piknik wśród kłosów zbóż. "Chciałam pokazać czytelnikom polską kuchnię z różnych stron. Dla obcokrajowców prezentowane tu potrawy są czymś zupełnie nowym. Dla Polaków będzie to zapewne kuchnia polska w innym, niecodziennym wydaniu, mam nadzieję, że znajdą w niej wiele przepisów na niebanalne i inspirujące potrawy. Pisałam tę książkę jak list miłosny do kraju mego dzieciństwa, z wielkim uczuciem i sentymentem. Oto moja podróż." - Zuza Zak

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Zuza Zak ; przełożyła Dominika Cieśla-Szymańska ; zdjęcia Laura Edwards.
Hasła:Kuchnia polska
Przepisy kulinarne
Publikacja bogato ilustrowana
Kulinaria
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydawnictwo Egmont Polska, 2017.
Opis fizyczny:249, [7] stron : fotografie ; 26 cm.
Uwagi:Bibliografia na stronie 255. Indeks
Forma gatunek:Książki. Poradniki i przewodniki.
Dziedzina:Kulinaria
Powstanie dzieła:2016 r.
Twórcy:Cieśla-Szymańska, Dominika. Tłumaczenie

Edwards, Jane. Fotografie

Powiązane zestawienia:Kucharstwo
Przepisy kulinarne
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

CzN nr XXI
ul. Bukietowa 4A
tel. 22 898 30 33

Sygnatura: 17947
Numer inw.: 17947
Dostępność: tylko na miejscu

schowek



Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy