Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20180627121313081449 / Katalog / Szczegóły pozycji

Istota ryżu - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Istota ryżu : o duszy japońskiego jedzenia / Michael Booth ; tłumaczyła Magdalena Rabsztyn-Anioł.
Okładka pozycji Istota ryżu : o duszy japońskiego jedzenia

Istota ryżu : o duszy japońskiego jedzenia

Tytuł oryginału: "Meaning of rice and other tales from the belly of Japan, ".
"O duszy japońskiego jedzenia "

Autor: Booth, Michael.

Notka biograficzna



Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia - opis wydawcyPoznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni - jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców.W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną

przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy - dla wielu Japończyków "koniec świata", za którym znajdują się zamarznięte morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników są również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi - a każde z tych miejsc prezentuje całą gamę dziwnych i cudownych specjałów. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzą obiad z zawodnikami sumo, poznają najsłynniejsze gwiazdy japońskiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywają sekrety stulatków z Okinawy obchodzących kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadują się, na czym polega istota ryżu.Michael Booth otwiera przed czytelnikami drzwi do niedostępnego i urzekającego świata mało znanych składników i dziwnych technik. Od jadalnego akwarium, jakim jest targ rybny Tsukiji, po zadymione lokale serwujące yakitori w tokijskich zaułkach. Od minimalistycznej restauracji kaiseki, w której pomiędzy daniami trzeba wstrzymać oddech z obawy przed zdmuchnięciem kwietnej kompozycji, po ascetyczne świątynne jedzenie na górze Kōya.W ciągu dziesięciu lat od pierwszego wyjazdu autora do Japonii na kulinarnej scenie tego kraju doszło do kilku znaczących wydarzeń. W 2007 roku cały świat obiegły nagłówki prasowe, kiedy pierwszy przewodnik Michelin po Tokio przyznał japońskiej stolicy więcej cennych gwiazdek niż Paryżowi. Kolejne przewodniki, nie tylko po stolicy, lecz także i innych miastach, umocniły status Japonii jako najbardziej rozgwieżdżonego kraju na kulinarnym firmamencie. Następnie, w 2013 roku UNESCO przyznała tradycyjnej kuchni japońskiej washoku status "niematerialnego dziedzictwa kulturowego". Ta informacja także trafiła na czołówki światowych gazet i w efekcie jeszcze więcej zagranicznych szefów kuchni odwiedziło Japonię i znalazło inspiracje w tamtejszych technikach, składnikach i stylach podawania potraw.To właśnie Japonia jest źródłem pomysłów na modne restauracje z otwartą na salę kuchnią oraz ustalonym wielodaniowym menu degustacyjnym, które robią furorę w Londynie, Nowym Jorku, Paryżu, Kopenhadze czy innych miastach. To Japończycy dużo wcześniej niż wszyscy inni jedli lokalnie i sezonowo. Ludzie pióra i widelca - blogerzy, media społecznościowe i tradycyjne media poświęcone kulinariom - oszaleli na punkcie ramenu i zaczęli odkrywać inne japońskie fast foody i składniki. Japończycy wreszcie uświadomili sobie turystyczny potencjał wizerunkowy własnej kultury jedzenia, w efekcie czego w ostatnich latach nastąpił rekordowy wzrost liczby przybyszów z zagranicy. Ten turystyczny boom prawdopodobnie będzie trwał do igrzysk olimpijskich, które odbędą się w Tokio w 2020 roku.Jedenastego marca 2011 roku na dnie Pacyfiku, niedaleko wybrzeża wschodniej Japonii, doszło do trzęsienia ziemi o magnitudzie 9.0, które zniszczyło całe miasta i pozbawiło życia ponad osiemnaście tysięcy osób. Było to najpotężniejsze trzęsienie ziemi, jakie kiedykolwiek nawiedziło Japonię. Trzęsienie ziemi, tsunami i katastrofa jądrowa, do której doszło w wyniku działania żywiołu, zniszczyły między innymi region ważny ze względu na wytwarzanie żywności. Jakie są długoterminowe skutki tej katastrofy? Michael Booth obserwuje, jak rolnicy, producenci jedzenia i alkoholu, rybacy wpłynęli na odrodzenie się tych regionów i tożsamości Japończyków.Na podstawie obserwacji poczynionych podczas podróży autor zaczyna rozumieć sens mrówczej, codziennej pracy japońskich rolników, kucharzy, mistrzów sushi, cukierników i wszystkich tych, którzy z oddaniem przygotowują posiłki dla klientów. Uczy swoich dorastających synów, na czym polega japoński etos pracy, daje im praktyczne lekcje zaangażowania, pracowitości, dyscypliny, determinacji; wszystkie te pojęcia są związane z kluczowymi japońskimi zasadami bezinteresowności, społeczności i doskonalenia rzemiosła. W fascynujący sposób opowiada o tym, jak wiele osób poświęciło całe życie na doglądanie i doskonalenie swojego małego poletka w tym kulinarnym krajobrazie.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Michael Booth ; tłumaczyła Magdalena Rabsztyn-Anioł.
Hasła:Booth, Michael
2001-
Kuchnia japońska
Turystyka kulinarna
Zwyczaje żywieniowe
Japonia
Relacja z podróży
Etnologia i antropologia kulturowa
Kulinaria
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2018.
Wydanie:Wydanie I.
Opis fizyczny:380, [1] strona ; 21 cm.
Uwagi:Tytuł oryginału: The meaning of rice and other tales from the belly of Japan. Japońsko-polski słowniczek pojęć kulinarnych na stronach 375-[381].
Forma gatunek:Książki. Literatura faktu, eseje, publicystyka.
Dziedzina:Etnologia i antropologia kulturowa
Kulinaria
Zakres czasowy:2007-2017 r.
Powstanie dzieła:2017 r.
Twórcy:Rabsztyn-Anioł, Magdalena. Tłumaczenie

Przeznaczenie:Książka jest przeznaczona dla wszystkich, których interesuje kuchnia i kultura Japonii oraz obyczajowość tego kraju.
Książka jest przeznaczona dla wszystkich, których interesuje kuchnia i kultura Japonii oraz obyczajowość tego kraju.
Powiązane zestawienia:Kuchnie świata
Turystyka
Japonia
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88

Sygnatura: 56.631
Numer inw.: 56631
Dostępność: tylko na miejscu

schowek

WKK Dla Instytucji
ul. Odyńca 71A
tel. 22 121 12 06

Sygnatura: 641
Numer inw.: 66962
Dostępność: wypożyczana dla instytucji na 360 dni

schowek0

WKK Dla Instytucji
ul. Odyńca 71A
tel. 22 121 12 06

Sygnatura: 641
Numer inw.: 67537
Dostępność: wypożyczana dla instytucji na 360 dni

schowek0




Notka biograficzna:


Zdjęcie Booth, Michael

Booth, Michael

Książka Michaela Booth "Skandynawski raj. O ludziach prawie idealnych" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Literatura faktu. Michael Booth jest dziennikarzem i autorem książek poświęconych jedzeniu, Jego artykuły regularnie pojawiają się w licznych brytyjskich i zagranicznych czasopismach, w tym Condé Nast Traveller oraz Monocle oraz we wszystkich prestiżowych gazetach brytyjskich. Jest autorem trzech książek z literatury faktu: Just as well I’m leaving, Doing without Delia, która została „książką tygodnia” w BBC Radio 4 oraz [>>]






Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:


Okładka książki  Japonia, Chiny i Korea : [E-book] o ludziach skłóconych na śmierć i życie  1Okładka książki  Japonia, Chiny i Korea : o ludziach skłóconych na śmierć i życie  2Okładka książki  Jedz, módl się, jedz czyli Jak przypadkiem znalazłem spokój, równowagę i oświecenie  3Okładka książki  Jedz, módl się, jedz czyli Jak przypadkiem znalazłem spokój, równowagę i oświecenie  4Okładka książki  Skandynawski raj : [E-book] o ludziach prawie idealnych  5Okładka książki  Skandynawski raj : o ludziach prawie idealnych  6Okładka książki  Sushi i cała reszta : wszystkie smaki Japonii  7




Nowości z działu Biograficzna:


Okładka książki  Żuan Don : biografia Jeremiego Przybory  3Okładka książki  Marek Jackowski : głośniej! : historia twórcy Maanamu  4Okładka książki  Babel : człowiek bez losu  6Okładka książki  Urban : biografia  7Okładka książki  Ostatni szef : prawdziwa historia najpotężniejszego przywódcy rosyjskiej mafii w Ameryce  8Okładka książki  Królowa  9Okładka książki  Nienacki : skandalista od Pana Samochodzika  10Okładka książki  Maklakiewicz : zaczęło się od tego, że jestem brzydki...  11Okładka książki  Ostry punkt widzenia : z profesorem Jerzym Szaflikiem rozmawia Artur Howzan.  12Okładka książki  Sekrety życia pisarzy i artystów  13Okładka książki  Pasja życia : Vincent van Gogh  14Okładka książki  Cieniem będąc, cieniem zostałem  15Okładka książki  Nic zwyczajnego : o Wisławie Szymborskiej  16Okładka książki  Requiem dla Amelii Earhart  17Okładka książki  Mocarz  18Okładka książki  Rodziewicz-ówna : gorąca dusza  19Okładka książki  Przyjaciele, kochankowie i ta Wielka Straszna Rzecz : autobiografia  20Okładka książki  Wasz cyrk moje małpy : chronologiczny alfabet moich autorów. T. 2  21Okładka książki  Wasz cyrk moje małpy : chronologiczny alfabet moich autorów. T. 1  22Okładka książki  Ty pieronie! : biografia Franciszka Pieczki  23Okładka książki  Kopernik : rewolucje  24Okładka książki  Dzieci nazistów  25Okładka książki  Sisi : samowolna cesarzowa  26Okładka książki  Sisi : cesarzowa mimo woli  27Okładka książki  Hoxha : żelazna pięść Albanii  29Okładka książki  Wiem, dlaczego w klatce śpiewa ptak  30Okładka książki  PRL : po godzinach : celebryci, luksusy, obyczaje  31Okładka książki  Siedmiu mężów Evelyn Hugo  32




Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy