Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20180517131336081449 / Katalog / Szczegóły pozycji

- Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Gastrofizyka / Spence Charles ; przedmowa Heston Blumenthal ; z angielskiego przełożyła Agnieszka Wyszogrodzka-Gaik.
Okładka pozycji Gastrofizyka

Gastrofizyka

Tytuł oryginału: "Gastrophysics, ".

Autor: Spence, Charles.




Dlaczego sok pomidorowy stanowi aż 27% napojów kupowanych na pokładach samolotów? Jaki wpływ na serwowane jedzenie ma to, czy talerz jest mały, czerwony, czy okrągły? Dlaczego jemy o 35% więcej w towarzystwie jednej osoby i o 75% więcej w towarzystwie trzech osób?Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając

się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników "spoza talerza" wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Spence Charles ; przedmowa Heston Blumenthal ; z angielskiego przełożyła Agnieszka Wyszogrodzka-Gaik.
Hasła:Jedzenie (czynność)
Kucharstwo
Kultura stołu
Psychologia
Zmysły
Opracowanie
Etnologia i antropologia kulturowa
Kulinaria
Psychologia
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydawnictwo Świat Książki, 2018.
Opis fizyczny:453 strony : ilustracje, fotografie ; 22 cm.
Uwagi:Tytuł oryginału: "Gastrophysics" 2017. Indeks.
Forma gatunek:Książki. Publikacje popularnonaukowe.
Dziedzina:Etnologia i antropologia kulturowa
Kulinaria
Psychologia
Powstanie dzieła:2017 r.
Twórcy:Blumenthal, Heston. (1966- ). Przedmowa

Wyszogrodzka-Gaik, Agnieszka. Tłumaczenie

Powiązane zestawienia:Zmysły
Jedzenie (czynność)
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22

Sygnatura: 64
Numer inw.: 79743
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

Wyp. nr 68
Aleje Niepodległości 82
tel. 22 844 70 59

Sygnatura: 64
Numer inw.: 52024
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

Wyp nr 104
ul. Ludowa 4
tel. 22 840 29 01

Sygnatura: 64
Numer inw.: 43154
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

WKK Dla Instytucji
ul. Odyńca 71A
tel. 22 121 12 06

Sygnatura: 641
Numer inw.: 73602
Dostępność: wypożyczana dla instytucji na 360 dni

schowek0



Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy