W restauracji : historia z brzucha nowoczesności
Tytuł oryginału: "Im restaurant : eine geschichte aus dem bauch der moderne,".
Autor: Ribbat, Christoph
W restauracjach nigdy nie chodzi wyłącznie o jedzenie. Bywanie w restauracjach to sposób na okazanie statusu i zrealizowanie celów niemających nic wspólnego z zaspokojeniem głodu. Restauracje są lustrem, w którym przegląda się dane społeczeństwo i dana epoka, i jako takie od początku XX wieku były obiektem zainteresowania socjologów i psychologów. Książka jest fabularyzowanym dokumentem z wartką akcją,
opowiadającym o eksperymencie z pogranicza kulturoznawstwa i socjologii. Wyjaśnia, w jaki sposób to, co dzieje się w kuchni i na zmywaku, jest powiązane z przemianami zachodzącymi w życiu społecznym. Pokazuje proces, jaki przeszedł biznes restauracyjny od wykwintnych restauracji francuskich, przez amerykańskie fast foody, po najbardziej nowatorskie lokale kulinarne dzisiejszych czasów. Książka jest okraszona anegdotami o słynnych restauratorach i słynnych bywalcach - takich jak Simone de Beauvoir, George Orwell, Elvis Presley, Marcel Proust i in.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Christoph Ribbat ; tłumaczyła Emilia Kledzik. | ||||||||||||
Hasła: | Kucharstwo Kultura stołu Restauracje Esej Kulinaria | ||||||||||||
Adres wydawniczy: | Poznań : Media Rodzina, 2017. | ||||||||||||
Opis fizyczny: | 340, [3] strony ; 21 cm. Forma gatunek: | Książki. Literatura faktu, eseje, publicystyka. | Dziedzina: | Kulinaria | Powstanie dzieła: | 2016 r. | Twórcy: | Kledzik, Emilia. Tłumaczenie | Powiązane zestawienia: | Kuchnia | Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
- Godziny otwarcia
- Powojenny głód
- We współczesności
- Restauracje się liczą
- Przypisy
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22
Wyp. Nr 35
ul. Narbutta 47
tel. 22 849 63 56