Życie kocha jeść : nowoczesna kuchnia z regionalnymi akcentami
Autor: Sowa, Robert.
Kolejna książka uznanego mistrza - Roberta Sowy. Tym razem Robert Sowa skupi się na regionalnych przysmakach i na nich oprze swoje autorskie dania.Robet Sowa - mistrz kulinarny. Karierę gastronomiczną rozpoczął w rodzinnym Krakowie, zdobywając doświadczenie jako kucharz i kelner. Lata 1988-1992 spędził w Austrii, gdzie terminował u znanej w branży hotelarsko-gastronomicznej rodziny Cammerlander w tyrolskim Gerlos i w Bad Ischl. W
latach 1994-2010 szef kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski. Wiceprezes zarządu elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, honorowy prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, uczestnik Mundialu Korea-Japonia 2002. Juror w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w całej Polsce i reprezentant jury ze strony polskiej na wielu prestiżowych konkursach i pokazach kulinarnych, m.in. Konkurs Bocuse d`Or w Lyonie (1995 r.). Laureat wielu nagród m.in. "Oskar Kulinarny 2004" w kategorii osobowość kulinarna roku oraz "Oskar Kulinarny 2006" w kategorii książka oraz Złotego Medalu Polskiego Klubu Biznesu. Autor książek kulinarnych Esencja smaku oraz W poszukiwaniu smaku doskonałego.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Robert Sowa. | ||||
Hasła: | Kuchnia regionalna - Polska | ||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, copyrigiht 2011. | ||||
Opis fizyczny: | 222, [2] s. : ilustracje kolorowe ; 27 cm. Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Notka biograficzna:
Sowa, Robert
Robert Janusz Sowa ur. 26 października 1966 w Krakowie – polski kucharz, restaurator, autor książek kucharskich „W poszukiwaniu smaku doskonałego”, „Esencja Smaku”, „Romans Kulinarny” oraz artykułów o tematyce kulinarnej.
Źródło: wikipedia.org