Enzymy w technologii spożywczej
Tytuł oryginału : "Enzymes in food technology, ".
"Enzymy w technologii spożywczej" - opis wydawcy. Enzymy odgrywały istotną rolę przy wytwarzaniu żywności już 2000 p.n.e., kiedy to Egipcjanie i Sumerowie zastosowali proces fermentacji w piwowarstwie, wytwarzaniu pieczywa oraz serów, zaś około 800 p.n.e. zaczęto wykorzystywać żołądki bydła oraz enzym chymozynę przy produkcji serów. Enzymy w technologii spożywczej to publikacja przedstawiająca najbardziej
aktualne informacje na temat współczesnych technologii wytwarzania i stosowania enzymów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Kolejne rozdziały przedstawiają podstawy teoretyczne jak również praktyczne zastosowania enzymów endogennych oraz egzogennych w technologii żywności i napojów oraz opisują, w jaki sposób enzymy przyczyniają się do poprawy jakości surowców, a w jaki modyfikują zjawiska biochemiczne i fizyczne, które określa się mianem "przetwórstwa żywności".
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | redakcja naukowa Robert J. Whitehurst, Maarten Van Oort ; [z języka angielskiego tłumaczyła Agnieszka Błaszczak]. | ||||||||||
Hasła: | Enzymy - stosowanie Żywność - technologia | ||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2016. | ||||||||||
Opis fizyczny: | 477, [1] strona : ilustarcje ; 24 cm. Uwagi: | Bibliografia przy rozdziałach. Indeks. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje naukowe. | Twórcy: | Błaszczak, Agnieszka. Tłumaczenie | Oort, Maarten van. Redakcja Whitehurst, Robert J. Redakcja Powiązane zestawienia: | Żywność | Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)