Wolni od glutenu : czołowy specjalista uczy, jak prowadzić zdrowy i bezglutenowy tryb życia
Tytuł oryginału : "Gluten freedom : the nation`s leading expert offers the essential guide to a healthy, gluten-free lifestyle".
"Jak prowadzić zdrowy i bezglutenowy tryb życia "
Autor: Fasano, Alessio.
Książka "Wolni od glutenu" doktora Alessio Fasano, światowej sławy specjalisty, profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i założyciela Ośrodka Badań nad Celiakią w Massachusetts General Hospital w Bostonie, przedstawia najnowsze osiągnięcia w badaniach naukowych i w metodach leczenia, jak również objaśnia ich znaczenie szybko rozrastającemu się gronu odbiorców. Ten przełomowy
przewodnik stanowi bezcenną pomoc zarówno dla tych, którzy dopiero niedawno zostali zdiagnozowani, jak i dla osób od dawna już borykających się z problemem glutenu oraz dla każdego, kto podejrzewa, że gluten ma negatywny wpływ na jego życie. Autor książki odróżnia fakty naukowe od narosłych mitów, tłumaczy najnowsze wyniki badań, procedury diagnostyczne, a także zalecenia dietetyczne i lecznicze, tym samym umożliwiając odbiorcom podjęcie decyzji najlepszych dla siebie samych oraz dla członków ich rodzin. W książce opisano wpływ glutenu na takie symptomy, jak depresja, niepokój czy zamglenie umysłu, jak również na pewne zaburzenia behawioralne, między innymi spektrum zaburzeń autystycznych (ASD) i schizofrenię. Inne szczególnie warte uwagi fragmenty omawiają: Różnice między celiakią, nadwrażliwością na gluten i alergią na pszenicę. Najwłaściwsze, aktualne sposoby radzenia sobie z dolegliwościami związanymi z glutenem u konsumentów w każdym wieku. Praktyczne rady, jak radzić sobie w kuchni bezglutenowej, jak czytać informacje na produktach i jak zdrowo i bezpiecznie funkcjonować w świecie pełnym ukrytych źródeł glutenu. Psychologiczne znaczenie diagnozy i jej wpływ na rodzinę chorego. Przełomowe badania dotyczące profilaktyki i leczenia. Godne zaufania i rzetelne źródła informacji dla pacjentów, rodziców i lekarzy. Przepisy na prawdziwe, bezglutenowe potrawy kuchni włoskiej, stosowane w domu doktora Fasano.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Alessio Fasano przy współpracy Susie Flaherty ; [tłumaczenie Jerzy Wołk-Łaniewski]. | ||||||||
Hasła: | Celiakia Dieta bezglutenowa Wydawnictwa popularne | ||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Druga Strona, 2016. | ||||||||
Opis fizyczny: | 429 stron : ilustracje ; 22 cm. Uwagi: | Zawiera słowniczek. Bibliografia. Indeks. | Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. | Twórcy: | Flaherty, Susie. Autor | Wołk-Łaniewski, Jerzy. (1986- ). Tłumaczenie Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22
Wyp. Nr 27
ul. Bonifacego 90
tel. 22 842 04 81
Wyp. nr 84
ul. Modzelewskiego 71
tel. 22 844 62 71