Kto nam podkłada świnię? : wszystko, co chcielibyście wiedzieć o jedzeniu z supermarketów i ekożywności, ale nikt wam tego nie powie
"Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o jedzeniu z supermarketów i ekożywności, ale nikt wam tego nie powie "
Tytuł oryginału : "Wer hat das Rind zur Sau gemacht? : wie Lebensmittelskandale erfunden und benutzt werden".
Autor: Pollmer, Udo
Przestałeś jeść frytki i czipsy, bo uwierzyłeś, że dostaniesz od nich raka? Znów wydałeś kupę pieniędzy na jajka z eko hodowli, bo są zdrowsze od tych ze sklepu? Stosujesz się do wszystkich rad speców od zdrowego żywienia, a wcale nie jesteś ani zdrowszy, ani szczęśliwszy?
Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na któreś z powyższych pytań, ta książka jest
dla ciebie. Udo Pollmer i jego team biorą na cel największe skandale żywnościowe ostatnich lat. Przyglądają się produkcji żywności, bio-certyfikatom, szczepionkom, chorobie szalonych krów i ptasiej grypie. Bazując na rzetelnych wynikach badań, które inni usiłują zamieść pod dywan, wyjaśniają, w jaki sposób wielkie koncerny manipulują informacjami i wykorzystują naszą niewiedzę. Fakt, że wszyscy płacimy za to zdrowiem, się dla nich nie liczy. Z pełną premedytacją podkładają nam świnię - i to bynajmniej nie taką, którą chcielibyśmy przerobić na schabowe. Na szczęście Udo Pollmer - dyrektor Europejskiego Instytutu Żywienia i ceniony dietetyk - staje w naszym imieniu do walki o zdrowy rozsądek, obala mity i zadaje niewygodne pytania.
Być może jako jedyny ma też odwagę powiedzieć, że czasem frytki z ketchupem są lepszym wyborem, niż liść sałaty z eko upraw.
Odpowiedzialność: | Udo Pallmer, Monika Niehaus, Andrea Fock, Jutta Muth ; tłumaczenie [z niemiekiego] Paulina Filippi-Lechowska. | ||||||||||||||
Hasła: | Bezpieczeństwo żywnościowe Bromatologia Choroby odzwierzęce Produkcja żywności Zdrowie publiczne Żywność ekologiczna Opracowanie Publicystyka Medycyna i zdrowie | ||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Kraków : Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2016. | ||||||||||||||
Opis fizyczny: | 253, [1] strona : ilustracje ; 21 cm. Uwagi: | U dołu strony tyt. nazwa wydawcy: Znak litera nova. Bibliografia na stronach 219-[252]. | Forma gatunek: | Książki. Literatura faktu, eseje, publicystyka. | Dziedzina: | Medycyna i zdrowie | Powstanie dzieła: | 2012 r. | Twórcy: | Filippi-Lechowska, Paulina. Tłumaczenie | Fock, Andrea. (1961- ). Autor Muth, Jutta. Autor Niehaus, Monika. Autor Powiązane zestawienia: | Ekologia | Żywność - jakość Bezpieczeństwo żywnościowe Żywność ekologiczna Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 8
Aleje Niepodległości 19
tel. 22 848 95 87
Wyp. nr 68
Aleje Niepodległości 82
tel. 22 844 70 59