Kuchnia klasztorna : tajemne receptury mnichów
Autor: Dąbrowska, Dorota
W powszechnym mniemaniu kuchnia klasztorna uchodzi często za synonim kuchni staropolskiej, mocno zakorzenionej w naszej tradycji kulinarnej, odwołującej się do wielowiekowych doświadczeń mistrzów patelni i kadzidła. Dla opatów i opatek zdrowe odżywianie miało ogromne znaczenie, zapewniało bowiem sprawność fizyczną i umysłową. Jedzenie miało być proste, ale smaczne.Do niniejszej książki trafiły
przepisy nieraz zapomniane, czasem nieco unowocześnione, którymi podzielili się zarówno klasztorni kucharze, mnisi i świeccy, jak i bywalcy refektarza. Wszystkie jednak w jakiś sposób zmodyfikowane przez ich autorów, którzy co dzień doskonalą swoje umiejętności i dopieszczają receptury. Kuchnia bogata w smaki i aromaty, a uboga w konserwanty i środki chemiczne. Niecodzienna książka kucharska, która jest bogato ilustrowana kolorowymi zdjęciami.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | [tekst Dorota Dąbrowska i Krzysztof Żywczak]. | ||
Seria: | Dobra Kuchnia | ||
Hasła: | Kuchnia klasztorna Książki kucharskie Przepisy kulinarne | ||
Adres wydawniczy: | Bielsko-Biała : Wydawnictwo Dragon, cop. 2012. | ||
Opis fizyczny: | 142, [2] s. : il. kolor. ; 25 cm. Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)