Mała restauracja
Tytuł przekładu : "Little restaurant, ".
Autor: Wang, Anyi
Opowiadania zawarte w tomie "Mała Restauracja" ukazują emocjonalną i intelektualną złożoność przedstawicieli wielu pokoleń Chińczyków. Niektóre historie opisują życie uwikłanych w tryby rewolucji kulturalnej młodych studentów, których zsyłano przymusowo na wieś, aby tam zaznali trudów i znoju prostego życia, a także zahartowali się w ciężkiej pracy. Inne opowieści skupiają
się na pozornie cichym życiu mieszkańców Szanghaju. Prostymi słowami i umiejętnością podkreślania szczegółów, autorka przybliża surowe życie tych ludzi oraz toczące się w nich bogate życie wewnętrzne. Tworząc poezję z codziennej szarości, autorka wprowadza nas w zarazem surowy i liryczny świat.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | [Wang Anyi ; przekład Jadwiga Smulko]. | ||||||||||
Seria: | Opowiadania Współczesnych Autorów z Szanghaju | ||||||||||
Hasła: | 2001- Opowiadania i nowele | ||||||||||
Adres wydawniczy: | [Ożarów Mazowiecki] : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2014. | ||||||||||
Opis fizyczny: | 376 stron ; 19 cm. Uwagi: | Na stronie tytułowej i przedtytuówej błędna nazwa autora : Qian Ning. | Forma gatunek: | Książki. Proza. | Powstanie dzieła: | 2013 r. | Twórcy: | Smulko, Jadwiga. Tłumaczenie | Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp nr 107
ul. Wiktorska 27
tel. 22 273 63 26
Notka biograficzna:
Wang, Anyi
Wang Anyi ur. 6 marca 1954 r., chińska pisarka, córka znanego pisarza Ru Zhijuan, Wang. Jest uważana za czołową postać współczesnej literatury chińskiej. Jest wiceprzewodniczącą China Writers Association od 2006 roku, a profesorem literatury chińskiej na Fudan University od 2004 roku.
Historie Wang są często osadzane w jej rodzinnym mieście Szanghaj, a David Der-wei Wang nazwał ją „nowym następcą szkoły w Szanghaju”. Wang regularnie pisze także o wsi w Anhui, gdzie została „zesłana” podczas rewolucji kulturalnej.
Źródło: wikipedia.org