Smak w sztuce gastronomii
Autor: Taniewski, Mariusz
Zmysły węchu i smaku odgrywają istotną rolę w procesie odżywiania się. Przyjmując pokarm w pierwszej kolejności ocenia się jego smak. W rzeczywistości to, co określa się jako smak pożywienia, stanowi sumę wrażeń dostarczanych przez receptory zmysłu węchu i smaku. Brak węchu prowadzi do tego, że wiele potraw traci swój właściwy smak.Życie człowieka jest ściśle
związane ze spożywaniem pokarmu. Na początku ewolucji Homo sapiens odżywiał się głównie owocami, liśćmi i korzonkami. Zastosowanie pierwszych technik sztuki gastronomicznej rozpoczęło się wraz z pojawieniem się ognia, który pozwolił na urozmaicenie metod przygotowania posiłków i wyodrębnienie nowych smaków.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Mariusz Taniewski, Ewa Malinowska. | ||||||||||
Hasła: | Kucharstwo Smak (fizjol.) | ||||||||||
Adres wydawniczy: | Sopot : Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa ; Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, 2009. | ||||||||||
Opis fizyczny: | 91 s. : il. ; 21 cm. Uwagi: | Bibliogr. s. 84-91. | Twórcy: | Malinowska, Ewa. | Powiązane zestawienia: | Kucharstwo | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 49.235
Numer inw.: 49235
Dostępność: tylko na miejscu