Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy

#




- Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Smak w sztuce gastronomii / Mariusz Taniewski, Ewa Malinowska.
Okładka pozycji Smak w sztuce gastronomii

Smak w sztuce gastronomii

Autor: Taniewski, Mariusz




Zmysły węchu i smaku odgrywają istotną rolę w procesie odżywiania się. Przyjmując pokarm w pierwszej kolejności ocenia się jego smak. W rzeczywistości to, co określa się jako smak pożywienia, stanowi sumę wrażeń dostarczanych przez receptory zmysłu węchu i smaku. Brak węchu prowadzi do tego, że wiele potraw traci swój właściwy smak.Życie człowieka jest ściśle

związane ze spożywaniem pokarmu. Na początku ewolucji Homo sapiens odżywiał się głównie owocami, liśćmi i korzonkami. Zastosowanie pierwszych technik sztuki gastronomicznej rozpoczęło się wraz z pojawieniem się ognia, który pozwolił na urozmaicenie metod przygotowania posiłków i wyodrębnienie nowych smaków.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Mariusz Taniewski, Ewa Malinowska.
Hasła:Kucharstwo
Smak (fizjol.)
Adres wydawniczy:Sopot : Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa ; Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, 2009.
Opis fizyczny:91 s. : il. ; 21 cm.
Uwagi:Bibliogr. s. 84-91.
Twórcy:Malinowska, Ewa.

Powiązane zestawienia:Kucharstwo
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88

Sygnatura: 49.235
Numer inw.: 49235
Dostępność: tylko na miejscu

schowek




Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:






Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy