Sztuka jedzenia po francusku : o gotowaniu i miłści w Paryżu
Tyt. oryg.: "Mastering the art of french eating : lessons in food and love from a year in Paris".
Autor: Mah, Ann.
Kiedy mąż dziennikarki Ann Mah, Calvin, otrzymuje posadę dyplomaty w Paryżu, Mah od zawsze pasjonatka kuchni i miłośniczka Francji zaczyna planować gastronomiczne podróże we dwoje. Jednak wkrótce Calvin zostaje wysłany do Iraku na roczną misję, a wizja romantycznego życia w Mieście Świateł szybko się rozwiewa.Podobnie jak Julia Child, Ann postanawia znaleźć dla siebie miejsce w zupełnie nowym
otoczeniu. W trakcie wycieczek po Paryżu i podróży po okolicznych miasteczkach Francji walczy z samotnością za pomocą symbolu francuskiego comfort food cassoulet. Odsłania co się tak naprawdę kryje za daniami typowymi dla kolejnych miejsc, bada historię potraw i ich smak od wołowiny po burgundzku do najbardziej chrupiących gryczanych naleśników. A gdzieś między Paryżem i południem Francji odkrywa również kilka życiowych mądrości. Sztuka jedzenia po francusku to także bohaterowie z krwi i kości szefowie kuchni, farmerzy i restauratorzy oraz wypróbowane przez autorkę tradycyjne przepisy.Lektura tej książki sprawi, że ruszysz prosto do kuchni i zapragniesz odwiedzić Paryż. Zabawna, inteligentna, bardzo przyjemna opowieść o miłości do jedzenia, rodziny i Francji.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Ann Mah ; przeł. Dobromiła Jankowska. | ||||
Hasła: | Mah, Ann Pamiętniki amerykańskie - 21 w. Przepisy kulinarne | ||||
Adres wydawniczy: | Wołowiec : Black Publishing, 2015. | ||||
Opis fizyczny: | 261 s. ; 21 cm. Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. nr 68
Aleje Niepodległości 82
tel. 22 844 70 59
Wyp nr 108
ul. Puławska 119
tel. 22 843 16 85
Notka biograficzna:
Mah, Ann
Ann Mah jest dziennikarką, autorką książki Miłość w pięciu smakach. Publikuje w „The New York Timesie”, „Condé Nast Traveler”, „The Huffington Post” i „International Herald Tribune”. W 2005 roku otrzymała kulinarne stypendium James Beard Foundation. Mieszka w Paryżu i w Nowym Jorku, ale kocha jeść wszędzie.
Źródło: czarne.com