Nalewki staropolskie : tradycja na współczesnym stole
Autor: Adamczyk, Piotr.
Warto sięgnąć do skarbczyka pomysłów naszych przodków.Onegdaj bywało, że każdą niemiłą przypadłość zdrowotną można było uśmierzyć trunkiem odpowiedniego rodzaju i jakości. Nalewki, likwory, likiery, krupniki, rosolisy, miody pitne wydają się być miksturami pełnymi tajemniczych składników. Tymczasem są to często łatwe do wykonania, znakomite trunki.
Wymagają jedynie wcześniejszego zgromadzenia surowców i odrobiny cierpliwości. Dawne wyroby mogą być dla nas zbyt esencjonalne (ratafia, nalewka śliwkowa, miodówka, zapalanka), można zatem dodać mniej przypraw. Wiele nalewek ziołowych (bernardynka, kminkówka, żubrówka) jest wartych szczególnego polecenia, gdyż medycyna potwierdziła skuteczność ich działania.Trzeba pamiętać, cytując dawnych lekarzy, że lek od trucizny różni wyłącznie dawka. Zatem, zachowując umiar, delektujmy się wyrafinowanymi smakami słodkich i wytrawnych nalewek.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Piotr Adamczyk. | ||||||
Hasła: | Nalewki Przepisy kulinarne | ||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Świat Książki, 2012. | ||||||
Opis fizyczny: | 128 s. : il. kolor. ; 25 cm. Powiązane zestawienia: | Przepisy kulinarne | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 39
ul. Górska 7
tel. 22 841 26 95
Sygnatura: 64
Numer inw.: 42291
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni