Wino : sztuka i nauka
Tyt. oryg.: "Art and science of wine, ".
Autor: Halliday, James
Niezwykłe kompendium wiedzy dla wszystkich miłośników szlachetnego trunku, napisane przez najlepszych znawców tematu. James Halliday i Hugh Johnson od lat zajmują się krytyką i pisaniem o winach, na swoim koncie mają w sumie ponad 100 książek oraz trudną do ustalenia liczbę artykułów poświęconych tej tematyce. Ich wspólna publikacja w sposób fachowy pokazuje, jak natura oraz nauka, przywiązanie do tradycji i
najnowsze technologie wpływają na różnorodność produkcji wina. Wyjaśniają, jak typ klimatu, rodzaj gleby i gatunku winogron, sposób nawożenia i nawadniania pola, zbioru, a potem leżakowania decydują o charakterze i smaku finalnego produktu. Zajmują się analizą chemiczną składu i procesu dojrzewania wina, pokazują często popełniane błędy i wielość wyborów, przed którymi muszą stanąć współcześni właściciele winnic.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | James Halliday, Hugh Johnson ; przekł. Robert Piwowarski ; wstęp Marek Kondrat ; konsult. merytoryczna Piotr Pabiański. | ||||||
Hasła: | Winiarstwo Wino Wydawnictwa popularne | ||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Iskry : Winarium Marek Kondrat i syn, cop. 2008. | ||||||
Opis fizyczny: | 240, [2] s. : il. kolor. ; 28 cm. Uwagi: | Tyt. oryg.: The art and science of wine, 2007. Indeks. | Powiązane zestawienia: | Winiarstwo | Wino Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)