Literatura od kuchni
Autor: Deptuła, Bogusław.
Jak przyrządzić sałatkę z ziemniaków, którą zajadał się Ernest Hemingway, gdy mieszkał w Paryżu? Czy wiersz Cebula świadczy o wyjątkowej pozycji tego warzywa w jadłospisie naszej noblistki Wisławy Szymborskiej? Co Antoni Czechow myślał o karasiu w śmietanie - daniu, które zabiło Iwonę, księżniczkę Burgunda, z dramatu Witolda Gombrowicza? Czym krzepiły się postacie biblijne i co
oprócz sławnej `magdalenki` spożywali bohaterowie W poszukiwaniu straconego czasu Prousta? Erudycja Bogusława Deptuły robi wrażenie. Ale Literatura od kuchni jest nie tylko zbiorem błyskotliwych felietonów na temat związków słowa pisanego z jedzeniem - to także swego rodzaju książka kucharska. Dowiemy się z niej, w jakich proporcjach połączyć odpowiednie składniki, aby poczuć się jak bohaterowie literackich arcydzieł. Czasem będą to potrawy prawdziwe, czasem zupełnie fantastyczne, jak niewiniątko w tarapatach, misjonarz na dziko czy Syrena Południa w białym winie, wszystkie trzy z powieści Rolanda Topora. Lektura obowiązkowa każdego smakosza. Palce lizać!
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Bogusław Deptuła ; ilustracje Maciej Jędrysik. | ||||||||||||
Hasła: | Kucharstwo Literatura Postać literacka Przepisy kulinarne Tematy i motywy Przepisy kulinarne Publicystyka Litearaturoznawstwo | ||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo W.A.B. - Grupa Wydawnicza Foksal, 2013. | ||||||||||||
Wydanie: | Wydanie I. | ||||||||||||
Opis fizyczny: | 327, [1] strona : ilustracje ; 19 cm. Uwagi: | Bibliografia na stronach 323-327. Indeks przepisów. | Forma gatunek: | Książki. Literatura faktu, eseje, publicystyka. | Dziedzina: | Litearaturoznawstwo | Powstanie dzieła: | 2013 r. | Twórcy: | Jędrysik, Maciej. Ilustracje | Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22
Wyp nr 108
ul. Puławska 119
tel. 22 843 16 85