Sowiety od kuchni : Mikojan i radziecka gastronomia
Tyt. oryg.: "Obŝepit : Mikoân i sovetskaâ kuhnâ,".
Autor: Glusenko, Irina Viktorovna.
Podobno rewolucja to nie proszona kolacja. Irina Głuszczenko pokazuje, że zmiana w tym, co i jak podaje się na kolację, może mieć równie rewolucyjne znaczenie jak zamach stanu. Bo gastronomia też jest polityczna.W Sowietach od kuchni Irina Głuszczenko zabiera czytelników za kulisy radzieckiego imperium. Pokazuje "kuchenny" wymiar bolszewickiej rewolucji - często pomijany, a przy tym najbardziej dotykający na co dzień
zwykłych ludzi. Ustanowienie nowej, kosmopolitycznej kuchni radzieckiej, w której ukraińskie pierożki spotykały się z gruzińskimi szaszłykami; stworzenie podstaw przemysłowej produkcji jedzenia i systemu zbiorowego żywienia opartego na instytucji stołówki - wszystko to dla radzieckich ludzi było równie ważne jak władza rad, elektryfikacja czy budowa pieców Magnitogorska. Nic dziwnego, że bohater książki, Anastas Mikojan, komisarz przemysłu spożywczego, zyskał miano "ulubionego komisarza ludu". Głuszczenko, szeroko przytaczając dokumenty z epoki, tworzy barwną narrację z historii życia codziennego ZSRR, wymykającą się zużytym "sowietologicznym" kliszom.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Irina Głuszczenko ; przeł. Mikołaj Przybylski ; wstęp Maciej Nowak. | ||||
Seria: | Seria Historyczna : 8 | ||||
Hasła: | Mikojan, Anastas Ivanovič - (1895-1978) Gastronomia - ZSRR Gospodarka żywnościowa - polityka - ZSRR Przemysł rolno-spożywczy - ZSRR Publicystyka rosyjska - 21 w. | ||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Krytyki Politycznej, 2012. | ||||
Opis fizyczny: | 206, [2] s. : il. ; 24 cm. Uwagi: | Bibliogr. s. 197-198. Indeks. | Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp nr 104
ul. Ludowa 4
tel. 22 840 29 01
Sygnatura: 94(47+57)
Numer inw.: 39367
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni