Zarządzanie jakością w produkcji żywności
Autor: Zalewski, Romuald I.
Zarządzanie jakością jest to skoordynowana działalność mająca na celu prowadzenie i kontrolowanie organizacji pod względem jakości. Obejmuje ono swoim zasięgiem: ustanowienie polityki jakości, celów jakości, planowanie jakości, sterowanie jakością, zapewnienie jakości i poprawę jakości. Zapewnienie jakości jest to część zarządzania jakością skupiona na tworzeniu zaufania
co do jakości wyrobów zgodnej z żądaniami i oczekiwaniami klientów, spełnionej przez producentów i dystrybutorów, czyli w przeważającej części łańcucha wartości (norma ISO 9000:2000 "Quality management systems - fundamentals and vocabulary").Z definicji wynika ogromne znaczenie jakości, które w ostatnich dziesięcioleciach rośnie. Jakość jest uważana za najważniejszą broń - źródło przewagi konkurencji na rynku krajowym i międzynarodowym. Cele strategiczne gospodarki muszą uwzględniać jej wysoki i nieustannie zwiększający się poziom. Wysoka jakość wyrobów jest warunkiem koniecznym przetrwania przedsiębiorstwa. Wdrożenie zarządzania jakością ułatwia jej osiągnięcie i utrzymanie. Wysoka jakość wyrobów polskiego przemysłu jest niezbędna dla rozwoju gospodarki i daje szansę na udział w korzyściach płynących z globalizacji gospodarki światowej. Niestety, gospodarka polska na przełomie wieków nie tworzy wyrobów o wysokiej jakości, a stosowane techniki zarządzania tą sferą są jeszcze w większości przedsiębiorstw na pasywnym etapie kontroli jakości. Tymczasem liderzy światowi zakończyli etap obrony wcześniej uzyskanych poziomów jakości metodami prewencji i kontynuują działania zmierzające do optymalizacji jakości i produkcjio niezmiernie niskim stopniu wadliwości (produkcja bez braków).Przedsiębiorstwa polskie powinny intensywnie pracować nad poprawieniem jakości swoich wyrobów po to, by ich wyroby mogły znaleźć miejsce na wymagających i konkurencyjnych rynkach Unii Europejskiej i świata.Celem tej książki jest przedstawienie głównych problemów dotyczących zarządzania jakością i sterowania procesami wytwarzania produktów o najwyższej jakości w przedsiębiorstwach przetwarzających surowce rolnei produkujących żywność.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Romuald I. Zalewski ; Akademia Ekonomiczna w Poznaniu. | ||||||
Hasła: | Przemysł rolno-spożywczy - zarządzanie Zarządzanie jakością Podręczniki | ||||||
Adres wydawniczy: | Poznań : Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, 2008. | ||||||
Wydanie: | Wyd. 3 zm. | ||||||
Opis fizyczny: | 521 s. : il. ; 25 cm. Uwagi: | Bibliogr. s. 509-516. Indeks. | Powiązane zestawienia: | Przemysł rolno-spożywczy | Zarządzanie jakością Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 46.866
Numer inw.: 46866
Dostępność: tylko na miejscu