Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20130626111503081449 / Katalog / Szczegóły pozycji

- Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Kulisy Kulinarnej Akademii / Marek Brzeziński.
Okładka pozycji Kulisy Kulinarnej Akademii

Kulisy Kulinarnej Akademii

Autor: Brzeziński, Marek.




18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie

pełnił funkcję profesora... od dwudziestu jeden lat. Dzień po dniu skończyły się sprawy, które przez dwie dekady stanowiły główny nurt życia zawodowego Marka Brzezińskiego nad Sekwaną. Zamknął za sobą drzwi uczelni i przekroczył próg akademii...
Le Cordon Bleu to jedna z najważniejszych światowych świątyń gotowania - założona w 1895 roku, obecna w piętnastu krajach świata, kształcąca 18 tysięcy studentów rocznie. Dla Marka Brzezińskiego stała się szkołą francuskiego życia kulinarnego oraz inspiracją do podróży przez smaki i smaczki Francji. Dziś autor dzieli się z Czytelnikami opisem swej paryskiej przygody, zapraszając do wspólnego zwiedzania stolicy Francji widzianej z perspektywy ucznia najsławniejszej szkoły kulinarnej.
To, co mnie tam spotkało, przerosło moje wyobrażenia. Kulinarna świątynia - a w jej wnętrzu reżim jak w oddziale pułku specjalnego piechoty morskiej. Świat, z którego istnienia trudno było sobie zdać sprawę - świat musztry i rozkoszy podniebienia. Odkrywałem to z oczyma otwartymi ze zdumienia. Po ponad pół wieku obcowania ze sobą odkrywałem też siebie. To chyba było w tej całej przygodzie najbardziej zaskakujące.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Marek Brzeziński.
Hasła:Brzeziński, Marek
Gastronomia
Kuchnia francuska
Szkolnictwo
Paryż (Francja)
Pamiętniki i wspomienia
Adres wydawniczy:Gliwice : Wydawnictwo Helion, 2012.
Opis fizyczny:351 s. ; 21 cm.
Forma gatunek:Książka. Litaratura faktu, eseje, publicystyka.
Dziedzina:Edukacja i pedagogika
Historia
Powstanie dzieła:2012 r.
Powiązane zestawienia:Kuchnie świata
Francja
Kucharstwo
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22

Sygnatura: 64
Numer inw.: 74703
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzleć zamówienie

Wyp. Nr 35
ul. Narbutta 47
tel. 22 849 63 56

Sygnatura: 641
Numer inw.: 57504
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzleć zamówienie

Wyp. nr 68
Aleje Niepodległości 82
tel. 22 844 70 59

Sygnatura: 64
Numer inw.: 43149
Pozycja wypożyczona

Wypożyczona przez: 053796
do dnia: 2024-05-22
schowekrezerwuj
więcejrezerwuj

Wyp nr 108
ul. Puławska 119
tel. 22 843 16 85

Sygnatura: 64
Numer inw.: 38741
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzleć zamówienie

CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88

Sygnatura: D-3056
Numer inw.: 3056
Dostępność: tylko na miejscu

schowek

WKK Dla Instytucji
ul. Odyńca 71A
tel. 22 121 12 06

Sygnatura: 641
Numer inw.: 75577
Dostępność: wypożyczana dla instytucji na 360 dni

schowek0




Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:






Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy