Etyka a to, co jemy
Tyt. oryg.: "Ethics of what we eat : why our food choices matter".
Autor: Singer, Peter
Co tak naprawdę wiemy o produktach, które zjadamy? W sklepach spożywczych wybieramy kuszące wyglądem towary, nie myśląc o ich pochodzeniu. Nie znamy zatem przerażającej strony procesu ich produkcji, ukrytej pod płaszczykiem eleganckich sklepowych opakowań. Własnymi pieniędzmi napędzamy działania, których świadomie nigdy byśmy nie poparli.
Tę ponurą prawdę odsłaniają Peter Singer,
jeden z największych autorytetów współczesnej filozofii, i Jim Mason, pisarz i prawnik wyczulony na problemy środowiska naturalnego. Wyruszają w szokującą, choć pouczającą podróż przez tajemnice, które producenci żywności wolą przemilczeć. Tak docierają do pytania: jak kupować i jeść etycznie?
PETER SINGER urodził się w 1946 roku w Melbourne w Australii. Studiował na Uniwersytetach: Melbourne i Oxfordzkim. Jest profesorem bioetyki w University Center for Human Values w Princeton i w Centre for Applied Philosophy and Public Ethics przy Uniwersytecie Melbourne. Jest autorem wielu książek.
JIM MASON urodził się w 1940 roku w Superior w stanie Wisconsin. Jest autorem książek, działaczem na rzecz ochrony środowiska i prawnikiem specjalizującym się w prawach ludzi i zwierząt. Dorastał na farmie w Missouri. Ukończył prawo na University of Missouri School of Law.
Odpowiedzialność: | Peter Singer, Jim Mason ; przeł. Elżbieta de Lazari. | ||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Czarna Owca, 2012. | ||||||
Opis fizyczny: | 470, [1] s. ; 23 cm. Uwagi: | Na okł.: Autorzy stawiają przed czytelnikiem wyzwanie, by dobrze się zastanowił, co wkłada do koszyka w sklepie. "The Globe and Mail". | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr XXI
ul. Bukietowa 4A
tel. 22 898 30 33
Sygnatura: 14631
Numer inw.: 14631
Dostępność: tylko na miejscu
Notka biograficzna:
Singer, Peter
Peter Albert David Singer - australijski filozof moralny. Jest profesorem bioetyki na Uniwersytecie Princeton oraz profesorem Laureatem w Centre for Applied Philosophy Public Ethics na University of Melbourne. Zwolennik wyzwolenia zwierząt i weganizmu. Rozwinął utylitarystyczną koncepcję, że „największe dobro największej liczby” jest jedyną miarą dobrego lub etycznego zachowania - uważa, że nie ma powodu, aby nie stosować tej zasady do inne zwierzęta, twierdząc, że granica między człowiekiem a „zwierzęciem” jest całkowicie dowolna.
Źródło: https://en.wikipedia.org/