Organizacja i technika pracy w zakładzie gastronomicznym
Autor: Witkiewicz, Zbigniew.
Odpowiedzialność: | Zbigniew Witkiewicz, Stanisław Wilgocki. | ||||||
Seria: | Hotelarstwo i Gastronomia cz. 2 | ||||||
Hasła: | Gastronomia - organizacja | ||||||
Adres wydawniczy: | Gdańsk : Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku : Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, 2008. | ||||||
Opis fizyczny: | 214 s. : il., err. ; 24 cm. Uwagi: | Bibliogr. s. 212-214. | Przeznaczenie: | Pozycja stanowić będzie pomoc zarówno dla pracowników naukowych, jak i studentów uczelni hotelarskich i gastronomicznych oraz osób związanych profesjonalnie z tymi dziedzinami. | Pozycja stanowić będzie pomoc zarówno dla pracowników naukowych, jak i studentów uczelni hotelarskich i gastronomicznych oraz osób związanych profesjonalnie z tymi dziedzinami. Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
- Autorzy są wykładowcami w Wyższej Szkole Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku, związani są też profesjonalnie
- z hotelarstwem i gastronomią, tak więc w swej pracy dydaktycznej wykorzystują nie tylko teorię, ale też doświadczenia zawodowe.
- Publikacja podejmuje szeroką problematykę związaną z funkcjonowaniem zakładu gastronomicznego.
- Z. Witkiewicz przedstawił takie zagadnienia, jak tworzenie zakładu gastronomicznego, organizację jego pracy oraz rodzaje usług, a także procesy technologiczne w produkcji gastronomicznej i pracowni cukierniczej. Opisał
- też zasady tworzenia kart dań i ich rodzajow.
- S. Wilgocki wyjaśnia problemy dotyczące cen potraw i napojow, podstawowych technik obsługi konsumenta.
- Zajmuje się rownież sprawami pracowniczymi. Książkę zamyka rozdział: Międzynarodowe nazewnictwo stanowisk pracy w gastronomii.
- Uzupełnieniem jest bibliografia i wykaz źrodeł internetowych. Wzbogacają ją liczne barwne ilustracje np.
- wyposażenia kuchni, sprzętu, potraw.
- Szczegołowe zagadnienia zawiera załączony spis treści.
- Należy podkreślić, że publikacja ta jest znaczącą pozycją w literaturze fachowej.
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 44.768
Numer inw.: 44768
Dostępność: tylko na miejscu