Technika ekstruzji w przemyśle rolno-spożywczym
Autor: Mościcki, Leszek
Ekstruzja zdobywa coraz większą popularność w światowym przetwórstwie rolno-spożywczym, zwłaszcza wśród producentów żywności i pasz. W tym podręczniku pragniemy przybliżyć Czytelnikom tajniki tej stosunkowo nowej dziedziny produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem aspektów praktycznych, to jest procesów technologicznych związanych z produkcją różnorodnych ekstrudatów oraz maszyn i urządzeń
niezbędnych do ich wytwarzania. Przedstawiamy też Państwu uwagi i zalecenia o charakterze czysto eksploatacyjnym. Lektura książki pozwoli, naszym zdaniem, nie tylko na poznanie zawiłości inżynieryjno-technologicznych produkcji wyrobów ekstrudowanych, ale także ułatwi producentom podjęcie decyzji o ewentualnym wdrożeniu tej techniki w swoich zakładach przetwórczych. Główny autor podręcznika, prof. dr hab. Leszek Mościcki, jest jednym z czołowych propagatorów i pionierów wprowadzania techniki ekstruzji w Polsce. Prof. Leszek Mościcki jest kierownikiem Katedry Inżynierii Procesowej Akademii Rolniczej w Lublinie, która należy do najlepiej wyposażonych w Polsce placówek naukowych zajmujących się badaniami z zakresu barotermicznej obróbki surowców roślinnych na cele spożywcze i paszowe. Tekst tej publikacji prof. Leszek Mościcki opracował przy pomocy swoich najbliższych współpracowników: dr. Marcina Mitrusa i dr inż. Agnieszki Wójtowicz, których wkład merytoryczny zagwarantował utrzymanie wysokiego poziomu przekazywanej wiedzy.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Leszek Mościcki, Marcin Mitrus, Agnieszka Wójtowicz. | ||||||
Hasła: | Pasza - technologia Żywność - technologia Podręczniki | ||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2007. | ||||||
Opis fizyczny: | 223 s. : il. kolor. ; 24 cm. Uwagi: | Bibliogr. przy rozdz. | Przeznaczenie: | Dla pracowników naukowych, studentów, kadry inżynieryjno-technicznej, technologów, producentów żywności i pasz. | Dla pracowników naukowych, studentów, kadry inżynieryjno-technicznej, technologów, producentów żywności i pasz. Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 44.274
Numer inw.: 44274
Dostępność: tylko na miejscu