Smaki Toskanii : przepisy kulinarne pełne słońca i miłości
Autor: Seghi, Aleksandra
Toskania to region hojnie wyposażony przez naturę i historię. Znajdziemy tam wszystko: zachwycające sielskie krajobrazy, najpiękniejsze miasta, arcydzieła sztuki i architektury. Spotkamy tam także gościnnych mieszkańców i wspaniałą aromatyczną kuchnię. Przepisy kulinarne nie zmieniają się od wieków i przechodzą z pokolenia na pokolenie.W kuchni toskańskiej dominują mocne, wyraziste zapachy i mało
przetworzone produkty. Jej podstawę stanowią naturalne składniki, przez co jest zdrowa i prosta w przygotowaniu. W większości oryginalnych przepisów kulinarnych tego regionu nie podaje się dokładnych ilości składników, więc gotujący może puścić wodze fantazji i przygotować danie, kierując się intuicją i indywidualnym poczuciem smaku."Smaki Toskanii" to niezwykła książka kulinarna napisana przez Polkę, która od lat mieszka w tym regionie Włoch. Są tu przedstawione najsmaczniejsze i najbardziej typowe potrawy, a także wiele ciekawych informacji o samym regionie i jego mieszkańcach. Piękne wyraziste zdjęcia przedstawiają apetyczne potrawy przyrządzone własnoręcznie przez autorkę. Jak zapewnia Aleksandra Seghi, wszystkie przepisy są bardzo łatwe, a delektowanie się smakiem przyrządzonych własnoręcznie potraw - zwłaszcza w dobrym towarzystwie -przyniesie radość i pozwoli w wyobraźni przenieść się do urokliwej Toskanii. "[...] gotowanie to nie cel, ale sposób na przebywanie razem w radości przy jednym stole" - Fabio Pichci, florencki kuchmistrz.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Aleksandra Seghi ; [zdj. Magdalena Szwedkowicz-Kostrzewa, Maciej Płonczyński]. | ||||||
Hasła: | Kuchnia włoska Przepisy kulinarne | ||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Buchmann, cop. 2011. | ||||||
Opis fizyczny: | 160 s. : il. kolor. ; 21 cm. Uwagi: | Bibliogr. s. 156. Indeks. | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)