Przeciwutleniacze w żywności : aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne : praca zbiorowa
Niezaprzeczalnym osiągnięciem nauki jest uznanie sposobu żywienia za jeden z najważniejszych czynników decydujących o stanie zdrowia, występowaniu określonych chorób, a także umożliwiających zapobieganie wielu schorzeniom poprzez jego modyfikację. W książce Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne w sposób interesujący i komunikatywny autorzy opisali skomplikowane
zagadnienia związane z występowaniem i przemianami związków o właściwościach przeciwutleniających w złożonym "łańcuchu żywieniowym". Przedstawili problematykę dotyczącą aktywnych reaktywnych form tlenu i stresu oksydacyjnego jako przyczyny chorób, występowania w żywności naturalnych przeciwutleniaczy, ich stabilności w procesie produkcji i przechowywania żywności, wchłaniania w przewodzie pokarmowym, a ponadto ochronnego działania przeciwutleniaczy przed inicjacją i rozwojem chorób nowotworowych i chorób układu krążenia. Zasygnalizowali także związki między żywieniem a ekspresją genów i tym samym regulacją metabolizmu na poziomie molekularnym.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | pod red. Włodzimierza Grajka ; aut. Wanda Baer-Dubowska [et al.]. | ||||
Hasła: | Przeciwutleniacze - biochemia Przeciwutleniacze - wpływ na zdrowie Żywność - technologia Podręczniki akademickie | ||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007. | ||||
Opis fizyczny: | 582, [5] s. : il. ; 24 cm. Uwagi: | Bibliogr. przy rozdz. Indeks. | Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 42.509
Numer inw.: 42509
Dostępność: tylko na miejscu