Towaroznawstwo dla logistyki : wybrane problemy
Odpowiedzialność: | red. nauk. Tomasz Jałowiec ; [zespół aut. Jałowiec Tomasz et al.]. | ||||||||
Hasła: | Logistyka Towaroznawstwo | ||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Difin, 2011. | ||||||||
Opis fizyczny: | 208 s. : il. ; 23 cm. Uwagi: | Bibliogr. s. 202-208 oraz przy rozdz. Streszcz. ang. przy rozdz. | Przeznaczenie: | Podręcznik przeznaczony dla studentów studiów I. stopnia kierunków logistycznych. | Podręcznik przeznaczony dla studentów studiów I. stopnia kierunków logistycznych. Powiązane zestawienia: | Logistyka | Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
- Rozdział 1. Towaroznawstwo jako dyscyplina naukowa
- 1.1. Geneza i rozwój nauki o towarach
- 1.2. Istota i zakres towaroznawstwa
- 1.3. Interdyscyplinarność towaroznawstwa
- 1.4. Czołowe towarzystwa naukowe i ośrodki akademickie związane z towaroznawstwem
- Rozdział 2. Istota i przedmiot logistyki
- 2.1. Geneza i rozwój logistyki
- 2.2. Logistyka w działalności przedsiębiorstw
- 2.3. Logistyka w ujęciu systemowym
- Rozdział 3. Systemy klasyfikacji towarów
- 3.1. Rola i funkcje klasyfikacji towarów
- 3.2. Klasyfikacje światowe
- 3.3. Klasyfikacje europejskie
- 3.4. Klasyfikacje polskie
- 3.5. System powiązań klasyfikacji
- Rozdział 4. Normalizacja i jej znaczenie na rynku towarów
- 4.1. Geneza i rozwój normalizacji
- 4.2. Istota normalizacji
- 4.3. Dokumenty normalizacyjne
- 4.4. Zadania i instytucje normalizacji krajowej, europejskiej i światowej
- Rozdział 5. Jakość wyrobów i usług
- 5.1. Istota jakości towarów i usług w życiu gospodarczym
- 5.2. Rozwój koncepcji zarządzania jakością
- 5.3. Koszty jakości
- 5.4. Jakość usług logistycznych
- Rozdział 6. Towaroznawstwo artykułów przemysłowych
- 6.1. Istota towaroznawstwa artykułów przemysłowych
- 6.2. Klasyfikacja artykułów przemysłowych
- 6.3. Charakterystyka wybranych wyrobów o właściwościach naturalnych
- 6.4. Charakterystyka wybranych wyrobów o właściwościach agresywnych
- Rozdział 7. Towaroznawstwo artykułów spożywczych
- 7.1. Istota towaroznawstwa artykułów spożywczych
- 7.2. Klasyfikacja środków spożywczych
- 7.3. Artykuły spożywcze pochodzenia zwierzęcego
- 7.4. Artykuły spożywcze pochodzenia roślinnego
- Rozdział 8. Opakowania w systemach logistycznych
- 8.1. Definiowanie i klasyfikacja opakowań
- 8.2. Funkcje opakowań
- 8.3. Wymagania stawiane opakowaniom
- 8.4. System wymiarowy i znakowanie opakowań
- 8.5. Typowe tworzywa opakowaniowe
- Rozdział 9. Automatyczna identyfikacja towarów
- 9.1. Charakterystyka systemu automatycznej identyfikacji towarów
- 9.2. Międzynarodowy system oznaczeń kodowych GS1
- 9.3. Automatyczna identyfikacja towarów oparta na technikach radiowych
- 9.4. Implementacja systemu automatycznej identyfikacji w magazynowaniu towarów
- Rozdział 10. Towar w procesie transportowym
- 10.1. Ładunkoznawstwo jako specjalność towaroznawstwa
- 10.2. Istota i zakres procesu transportowego
- 10.3. Techniki i metody zabezpieczenia ładunków w transporcie
- 10.4. Współczesne technologie w transporcie
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 51.717
Numer inw.: 51717
Dostępność: tylko na miejscu