Makdonaldyzacja społeczeństwa : wydanie na nowy wiek
Tyt. oryg.: "McDonaldization of society ".
Autor: Ritzer, George
Odpowiedzialność: | George Ritzer ; przeł. Ludwik Stawowy. | ||||||||
Seria: | Spectrum | ||||||||
Hasła: | Efektywność ekonomiczna - socjologia Humanizm (postawa) Jakość życia - socjologia Kultura masowa - krytyka | ||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Muza, Warszawskie Wydawnictwo Literackie, 2003. | ||||||||
Opis fizyczny: | 404, [4] s. ; 19 cm. Uwagi: | Tyt. oryg.: "The McDonaldization of society" 2000. Bibliogr. s.393-399. | Powiązane zestawienia: | Efektywność ekonomiczna | Humanizm (postawa) Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Notka biograficzna:
Ritzer, George
George Ritzer – amerykański socjolog. Profesor socjologii na University of Maryland, College Park. Znany jest przede wszystkim jako twórca teorii makdonaldyzacji. Według twórcy tej teorii, makdonaldyzacja to „proces stopniowego upowszechniania się zasad działania restauracji szybkich dań we wszystkich dziedzinach życia społecznego w Stanach Zjednoczonych oraz na całym świecie”. Kontynuuje tradycje socjologii jako nauki krytycznej, traktując ją jako pełne pasji analizowanie procesów społecznych i wykrywanie alarmujących prawidłowości. Pokazuje w swoich publikacjach, np. [>>]