Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20101123155444070555 / Katalog / Szczegóły pozycji

- Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Sekrety kuchni Watykanu / Eva Celada ; z hiszpańskiego przełożyła Marta Boberska.
Okładka pozycji Sekrety kuchni Watykanu

Sekrety kuchni Watykanu

Tytuł oryginału : "Secretos de la cocina con cerveza ".

Autor: Celada, Eva

Notka biograficzna




Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Eva Celada ; z hiszpańskiego przełożyła Marta Boberska.
Hasła:Kucharstwo
Kultura stołu
Papiestwo
Watykan
Opracowanie
Przepisy kulinarne
Adres wydawniczy:Warszawa : Świat Książki, 2010.
Opis fizyczny:319 strony : ilustracje (głównie kolorowe) ; 22 cm.
Uwagi:Publikacja Świata Książki nr 6998. Tytuł oryginału : Los secretos de la cocina con cerveza. Bibliografia strony [313]-314. Indeks.
Forma gatunek:Książki. Publikacje popularnonaukowe.
Dziedzina:Historia
Powstanie dzieła:2006 r.
Twórcy:Boberska, Marta. Tłumaczenie

Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Wstęp
  2. Rozdział I. Kuchnia papieska i sztuka kulinarna do XIII wieku
  3. Wprowadzenie
  4. Źródła papieskiej władzy
  5. Wpływ chrześcijaństwa na sztukę kulinarną zachodniej Europy
  6. Dwór papieski w starożytności
  7. Papiestwo w średniowieczu
  8. Najstarsze przepisy kulinarne kuchni papieskiej
  9. Rozdział II. Kuchnia papieska od XIV do XVIII wieku. Wpływ odrodzenia na sztukę kulinarną
  10. Wprowadzenie
  11. Gastronomia papieska
  12. Ulubione potrawy papieży
  13. Rozdział III. Watykańskie desery
  14. Wprowadzenie
  15. Słodycze watykańskie na przestrzeni dziejów. Przepisy na niektóre papieskie słodycze
  16. Rozdział IV. Państwo watykańskie w XIX i XX wieku
  17. Wprowadzenie
  18. Państwo-miasto Watykan
  19. Służba papieska. Bankiety i przyjęcia
  20. Papieże XIX i XX wieku i ich upodobania kulinarne
  21. Ulubione potrawy papieży
  22. Rozdział V. Kuchnia watykańska w końcu XX wieku i na początku XXI wieku. Jan Paweł II i Benedykt XVI
  23. Współczesna sztuka kulinarna i papieski protokół
  24. Smaczne i pożywne dania dla personelu
  25. Kuchnia kurii i kardynałów
  26. Potrawy godne kardynałów* Kuchnia papieży
  27. Jan Paweł II (1978-2005)
  28. Ulubione potrawy Jana Pawła II
  29. Benedykt XVI (2005)
  30. Ulubione potrawy Benedykta XVI
  31. Watykańskie wina

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. Nr 35
ul. Narbutta 47
tel. 22 849 63 56

Sygnatura: Archiwum: 641
Numer inw.: 59230
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzleć zamówienie

Wyp nr 125
ul. Czerniakowska 38A
tel. 22 841 33 58

Sygnatura: 64
Numer inw.: 32555
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzleć zamówienie

WKK Dla Instytucji
ul. Odyńca 71A
tel. 22 121 12 06

Sygnatura: 641
Numer inw.: 58819
Dostępność: wypożyczana dla instytucji na 360 dni

schowek0




Notka biograficzna:


Zdjęcie Celada, Eva

Celada, Eva

Eva Celada bierze udział jako prezenterka w programie Canal Cocina. Jest pisarką z opublikowanymi ponad dwudziestoma książkami.

Źródło: https://canalcocina.es/medias/_cache/zoom-df39744c010b1aca88dcdcf6bf764500-920-518.jpg





Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy